Dukáty, Filla i čezety. Češi v srpnu skoupili starožitnosti za více než 100 milionů korun

Svatováclavský pětidukát z roku 1937 se loni vydražil za rekordní sumu 23 milionů korun.

Svatováclavský pětidukát z roku 1937 se loni vydražil za rekordní sumu 23 milionů korun. Zdroj: ČTK

O starožitné a sběratelské předměty je na aukčním portálu Aukro stále zájem. Dražby za srpen činily 128 milionů korun a ve srovnání s červencem lidé v těchto dražbách utratili zhruba o 23 milionů korun více. 

Mezi nejzajímavějšími vydraženými kusy za druhý prázdninový měsíc byla sada dukátů se jménem Karla IV., motocykly České zbrojovky nebo malba Zátiší s amarilis Emila Filly. Vyplývá to ze statistik největšího tuzemského aukčního portálu Aukro.

O vzácné mince je na Aukru tradičně velký zájem. V uplynulých měsících měly mezi dražiteli největší úspěch svatováclavské dukáty. Ty podle Pavla Krejčíře z Aukra sběratelům zajišťují výhodnou investici do budoucna. V srpnu se na první místo mezi nejzajímavějšími vydraženými předměty dostaly jednodukáty se jménem Karla IV. pocházející z let 1978 až 1982. Nový majitel kompletní sadu získal za 370 tisíc korun. "K výsledné ceně pomohla ojedinělost nabídky a také krásný stav mincí," uvedl Krejčíř.

VIDEO: Nejdražší obrazy vydražené v Česku

Video placeholde
Nejdražší obrazy vydražené v Česku • Videohub

V desítce nejzajímavějších vydražených kusů za srpen se objevily také dva motocykly České zbrojovky. Za třírychlostní jednostopové vozidlo ČZ 98 vyrobené v roce 1937 sběratel zaplatil zhruba 300 tisíc korun. "Motocykly z České Zbrojovky jsou u nás zavedená značka. A pokud jsou původní a zachovalé, je o ně obrovský zájem," řekl dále Krejčíř. Zmíněný motocykl měl podle něj původní lak, součástí vybavení byly původní pláště značky Baťa i původní brašna.

Dlouhodobě je na Aukru vysoká poptávka také po malbách českých umělců. Fillovo Zátiší s amarilis opatřené znaleckým posudkem vítěz dražby získal za 300 tisíc korun. Mezi desítkou nejzajímavějších starožitných a sběratelských kusů se dostal i pastel Jana Zrzavého Tři bárky na moři. Majitel ho získal za přibližně 120 tisíc korun. Do dražby přihazovalo 16 lidí, měla 110 sledujících.

Aukro se orientuje na aukce i prodej a nákup za pevné ceny. Svou činnost portál zahájil v roce 2003, momentálně eviduje přes 4,5 milionu registrovaných uživatelů. Firma má od června nového generálního ředitele, kterým se stal Jan Sadílek. Po nástupu do funkce oznámil, že chystá změnu obchodní strategie a expanzi do dalších zemí. Se společností hodlá tak v roce 2025 dosáhnout ročního obratu kolem 20 miliard korun, tedy pětinásobku plánu pro letošní rok.