Ebola rozpoutala honbu za zisky

Zaměstnanec bezpečnostní kontroly na letišti v nigerijském Lagosu

Zaměstnanec bezpečnostní kontroly na letišti v nigerijském Lagosu Zdroj: ctk/ap

Vlna strachu, kterou šíří vir ebola, zasáhla i akciový trh. Spekulanti zasypali parket sázkami, který z farmaceutických vývojářů skončí v cíli závodu o lék na smrtící chorobu jako první. Za poslední týden tak vzrostla hodnota čtyř dosud bezejmenných firmiček na burze o čtvrt miliardy dolarů. Jejich akcie totiž takřka přes noc podražily o desítky procent. Investoři věří, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv sleví z obvyklých požadavků na testy nového léku a povolí jeho ostré nasazení.

Burzovní smršť odstartovalo potvrzení viru ebola v krvi dvou amerických lékařů. V hledáčku spekulantů se octl vývojář, který na cestě do lékáren pokročil nejdále. Tím je americkým ministerstvem obrany financovaná Tekmira Pharmaceuticals, která lék TKM-Ebola testuje na opicích od počátku roku. Akcie během čtyř obchodních dnů po zprávě vzrostla bezmála o padesát procent. Na téměř 20 procent si přišly i akcie laboratoří BioCryst, Hemispherx, či Nano Viricides.

„Jsme připraveni spolupracovat s firmami vyvíjejícími lék na ebolu,“ nechal se o víkendu slyšet pro agenturu Reuters vysoký úředník Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv a naznačil tak, že hra o slibný trh zůstává zcela otevřená. Tím však utrpěly sázky na výlučnou pozici Tekmiry, jejíž akcie vzápětí během jediného dne takřka o deset procent propadly.

Akcie Tekmira Pharmaceuticals v posledních pěti letechAkcie Tekmira Pharmaceuticals v posledních pěti letechAkcie Tekmira Pharmaceuticals v posledních pěti letech | Yahoo Finance

Zmíněný kvartet má mnoho společného. Ani jeden z vývojářů léků a vakcín proti ebole nevydělal ve své historii ani dolar, naději na budoucí úspěšné výsledky výzkumu a uvedení farmak do prodeje jsou však investoři ochotni na burze ocenit stovkami milionů dolarů. „Tekmira by v případě úspěchu mohla do roku 2017 za lék utržit přes 100 milionů dolarů, akcie doporučujeme k nákupu,“ uvádí v materiálu zámořského brokera Maxim Group analytik Jason Kolbert.

Vytřít zrak investorům však může biotechnologická firma Mapp Biopharmaceutical, jejíž pokusná látka ZMapp byla oběma Američanům podána. I když terapie ukazuje slibné výsledky, spekulanti si na své nepřijdou. Firmu ze sta procent vlastní soukromník a s jejími akciemi se neobchoduje.