Ebola se šíří rychleji. Nakažených může být 20 tisíc už za šest týdnů

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii Zdroj: ctk

Počet lidí nakažených ebolou by v západní Africe mohl dosáhnout dvaceti tisíc už na začátku listopadu, pokud se nezavedou přísná opatření proti šíření nákazy. Vyplývá to z nového odhadu, který zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Epidemie smrtícího viru si podle ní zatím vyžádala nejméně 2811 mrtvých, tedy více než polovinu z 5864 nemocných. Pokud se neudělá nic proti jejímu šíření, hrozí prý, že nákaza by v oblasti mohla přetrvávat i několik let.

WHO již na konci srpna varovala, že počet nakažených ebolou by mohl přesáhnout 20 tisíc v příštích devíti měsících. Americké centrum pro kontrolu nemocí o víkendu dokonce varovalo, že do konce ledna by počet nakažených mohl přesáhnout i půl milionu lidí, pokud nedojde k zavedení přísných karanténních protokolů.

V článku, který zveřejnila odborná revue New England Journal of Medicine, nyní experti WHO a Královské univerzity tvrdí, že počet případů nákazy nadále poroste exponenciálně, pokud pacienti nebudou umístěni do izolace a nebude se pátrat po lidech, se kterými nakažení přišli do styku, citovala ze studie agentura Reuters.

Mezi nakaženými je i přes 300 lékařů

Nejnovější studie zachycuje odhady na základě údajů ze třetí vlny šíření viru v Guineji, Sieře Leone a epidemií nejvíce zasažené Libérii. Virus se rozšířil i do Nigérie a do Senegalu. Mezi nakaženými je i přes 300 lékařů a dalších zdravotnických pomocníků, nejméně 151 z nich nákaze podlehlo.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Zatím proti němu neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na nákazu je vysoká.