Ebola se stále šíří. Má už téměř tři tisícovky obětí

Obětí eboly jsou už téměř 3000 (stav k 25.9.2014)

Obětí eboly jsou už téměř 3000 (stav k 25.9.2014) Zdroj: CTK

Počet obětí eboly v pěti západoafrických státech vzrostl na 2917. Celkem se nemocí nakazilo 6263 lidí. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Předchozí oficiální statistiky WHO zveřejněné v pondělí uváděly nejméně 2811 mrtvých z 5864 nakažených. WHO dnes rovněž uvedla, že situace se zjevně stabilizovala v Guineji, ale v Sieře Leona a Libérii nemocných nadále rychle přibývá.

Epidemie zasáhla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu, virus se ale rozšířil i do Senegalu a Nigérie. WHO dnes ale také upozornila na problémy, s nimiž se zdravotníci v oblasti potýkají. V Libérii údajně chybí na 1550 nemocničních lůžek. Z oblasti Fassankoni v Guineji zase místní obyvatelé údajně zablokovali silnice, aby zabránili zdravotnickým týmům ve vstupu do oblasti.

Právě v Guineji se přitom situace údajně začala stabilizovat, i když je stále vážná. V každém z uplynulých pěti týdnů bylo v zemi hlášeno mezi 75 a 100 nově potvrzenými případy nákazy.

Prezident jednoho z nejhůře zasažených států Sierry Leone oznámil, že vyhlásil nový okamžitý zákaz vycházení, který se týká zhruba 1,2 milionu lidí z okresů Port Loko a Bombali na severu a Moyamba na jihu země. Prezident Ernest Bai Koroma časově neomezené opatření podle agentury AFP vyhlásil ve středu večer prostřednictvím televize. Izolace nyní platí v pěti ze 14 okresů Sierry Leone.

Opatření Sierra Leone zavádí necelý týden po třídenní osvětové a informační megakampani o smrtící epidemii. Součástí akce bylo i bezprecedentní vyhlášení třídenního zákazu vycházení po celé zemi.

V úterý WHO uvedla, že počet lidí nakažených ebolou by v západní Africe mohl už na začátku listopadu dosáhnout 20 tisíc, pokud se nezavedou přísná opatření proti šíření nákazy. Podle amerických odborníků by ale nakažených osob mohlo být do druhé poloviny ledna příštího roku 550 tisíc až 1,4 milionu.

V New Yorku dnes pořádá konferenci na téma eboly generální tajemník OSN Pan Ki-mun.