ECB možná obnoví výkupy bondů

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Dluhová krize Evropská centrální banka uvažuje o dalších nákupech španělských a italských dluhopisů. Důvodem jsou stoupající úroky, které ztěžují snahu obou zemí o získání potřebné hotovosti. Při překročení určité hranice, v řeckém a portugalském případě šlo o sedm procent, se nové peníze stanou pro ně nedostupnými a hrozí buď bankrot, nebo žádost o pomoc EU a MMF.

„Nástroj pro tento druh intervence máme, jde o program SMP. V poslední době jsme ho nepoužili, ale existuje,“ uvedl jeden z ředitelů ECB Benoit Coeuré.

Od května 2010, kdy centrální banka eurozóny poprvé porušila tabu „nepomáhat“, nakoupila řecké, irské, portugalské, španělské a italské obligace za 200 miliard eur. V uplynulých osmi týdnech však tuto činnost pozastavila.

Úroky z desetiletých španělských dluhopisů se v posledních dnech začaly šplhat z pětiprocentní na šestiprocentní hladinu, dosavadním maximem bylo téměř sedm procent loni na podzim. Impulz k růstu daly poplašné zprávy o letošním rozpočtovém schodku, který bude vyšší, než Madrid slíbil.

Ředitel Banco Santander Alfredo Saenz mluví v souvislosti s nervózní reakcí trhů o velké hrozbě a vyzývá ECB, aby zakročila.

Čtěte také:

Evropa se proškrtá k recesi, varují Stiglitz i data OECD

Aukce dluhopisů Španělska se nepovedla, výnosy vzrostly

V podobné situaci je Itálie. Včerejší emise jejích bondů naplnila očekávání pětimiliardového výnosu, ale poplatky byly nejvyšší od poloviny ledna. U desetiletých dluhopisů uvádí agentura Bloomberg sazbu 5,38 procenta. U obou ekonomik se vydaly vzhůru také rizikové přirážky proti státnímu krachu, které se poměřují vůči kotevním německým obligacím.

ECB zatím investorům vzkázala, že jejich chování vůči Španělsku a Itálii považuje za přehnané. „Trhy nepochopily, že reformní proces v periferiích je bolestivou cestou, spojenou s nezdary,“ přidal se na její stranu hlavní ekonom německé DZ Bank Stefan Bielmer.

Frankfurt věří v návrat Dublinu

ECB je přesvědčená, že Irsko se napřesrok vrátí na zahraniční dluhopisové trhy. „Náš základní scénář je jasný, Irsko se může postupně znovu napojit na trhy během programu, což znamená v příštím roce,“ řekl včera člen výkonné rady Jörg Asmussen. Dodal, že banka je ochotná spolupracovat s Dublinem na návrhu o odsunu ztrátových hypotečních úvěrů z bank, který by pomohl ozdravení finančního sektoru.