ECB nebude zpřísňovat měnovou politiku, hospodářské oživení prý stále čelí rizikům

Nová budova Evropské centrální banky

Nová budova Evropské centrální banky Zdroj: Kiefer., Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu
Euro (ilustrační foto)
ECB, Evropská centrální banka,
4
Fotogalerie

Evropská centrální banka podle očekávání nechala své základní úrokové sazby beze změny a nepřikročila ani k úpravám programu nákupu cenných papírů.

Evropská centrální banka zatím navzdory vzestupu inflace a zlepšujícím se hospodářským vyhlídkám odolává výzvám ke zpřísnění měnové politiky. Její představitelé se domnívají, že růst inflace je pouze dočasný a že hospodářské oživení stále čelí rizikům.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v eurozóně v únoru zrychlilo na dvě procenta, inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň za téměř čtyři roky. Podnikatelská nálada v eurozóně se podle průzkumů nachází na šestiletém maximu, zatímco míra nezaměstnanosti je na nejnižší úrovni od roku 2009.

Německá bankovní asociace BdB a ekonomický institut Ifo Evropskou centrální banku vyzvaly, aby začala připravovat půdu k ukončení své mimořádně uvolněné měnové politiky. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble hovořil o potřebě "včasného" odchodu Evropské centrální banky od stimulačních opatření.

V prosinci Evropská centrální bankaoznámila, že prodlouží program nákupů dluhopisů minimálně o devět měsíců, tedy do konce letošního roku. Současně rozhodla, že od dubna sníží měsíční objem těchto nákupů na 60 miliard eur (1,6 bilionu korun) z dosavadních 80 miliard. Základní úroková sazba Evropské centrální banky je nyní na nule a depozitní sazba činí minus 0,4 procenta, takže komerční banky musejí za uložení svých peněz u Evropské centrální banky platit.