ECB v březnu nakoupila cenné papíry za téměř 61 miliard eur

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu. Zdroj: ctk

Evropská centrální banka (ECB) v březnu nakoupila vládní dluhopisy a další cenné papíry v hodnotě téměř 61 miliard eur (1,7 bilionu korun). Mírně tak překonala cílový měsíční objem programu nákupů, jehož prostřednictvím se snaží podpořit ekonomiku a odvrátit deflaci v eurozóně.

Banka v lednu oznámila, že se rozhodla zahájit takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje tisknutí nových peněz a nákupy vládních dluhopisů. Dodala, že do ekonomiky eurozóny bude od března měsíčně pumpovat 60 miliard eur. Program by měl trvat minimálně do září příštího roku.

Stanovená měsíční částka zahrnuje nejen vládní dluhopisy, ale také cenné papíry soukromých společností. Nákupy vládních dluhopisů banka spustila 9. března, zatímco soukromé cenné papíry začala nakupovat již v loňském roce. Podle mluvčího ECB činily v březnu celkové nákupy cenných papírů 60,953 miliardy eur. Dnešní údaje ECB rovněž ukázaly, že nákupy cenných papírů samotného veřejného sektoru od 9. března do 3. dubna dosáhly zhruba 52,5 miliardy eur.

„Je to velmi povzbudivý začátek a popírá to skepsi ohledně dosažení cíle (pro objem nákupů),“ uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. Někteří ekonomové dříve upozorňovali, že ECB by se mohla potýkat s nedostatkem dluhopisů splňujících kritéria pro nákup.