Egypt představil ekonomickou reformu, zavede i daň z přidané hodnoty

Káhira

Káhira Zdroj: ctk/ap

Egyptský premiér Šarif Ismáíl představil dlouho očekávaný program oživení ekonomiky a získání zahraniční pomoci a investic. Součástí plánu je zavedení daně z přidané hodnoty (DPH) a privatizace některých bank a státních podniků. Země se stále nachází "v nebezpečné fázi" a stojí před "obtížnými rozhodnutími", citovala agentura Bloomberg z premiérova vystoupení v parlamentu.

Egypt zápasí o obnovení důvěry investorů a získání nových zdrojů životně důležité finanční pomoci, aby pokryl vysoký rozpočtový deficit. Ten za fiskální rok do konce června může dosáhnout podle odhadů 11,5 procenta ročního výkonu ekonomiky. Země se po svržení prezidenta Husního Mubaraka v únoru 2011 propadla do politické nestability, což na její ekonomiku silně dolehlo.

V polovině března egyptská centrální banka devalvovala kurz měny o 14 procent a prudce zvedla úrokové sazby, aby potlačila černý trh s dolary, zmírnila nedostatek deviz v zemi a zastavila propad devizových rezerv.

Centrální banka už loni v únoru na odliv deviz reagovala omezením devizových převodů, což ale ochromovalo ekonomickou aktivitu v zemi, která je silně závislá na dovozu. Rozdíl mezi oficiálním kurzem a kurzem na černém trhu zároveň podkopával ekonomiku.

Centrální banka dnes sdělila, že zavedení DPH je krokem k tomu, aby si Egypt zajistil uvolnění první části z úvěru od Světové banky v celkové sumě tři miliardy dolarů (73 miliard korun). Káhira je od roku 2013 do značné míry závislá na přílivu desítek miliard dolarů ve formě státní pomoci, grantů a investic od bohatých arabských států, osud těchto peněz je ale v důsledku propadu cen ropy nejistý.

Egypt nabídne na káhirské burze 40 procent Arab African International Bank (AAIB) a 20 procent Banque du Caire

Guvernér centrální banky uvedl, že vláda plánuje nabídnout k prodeji podíly ve firmách ovládaných státem. Do konce roku pak hodlá prodat podíly ve třech státem vlastněných bankách.

Egypt nabídne na káhirské burze 40 procent Arab African International Bank (AAIB) a 20 procent Banque du Caire, uvedl guvernér podle agentury Reuters. V plánu je také ještě letos prodej United Bank of Egypt, kterou z 99 procent vlastní centrální banka, do rukou strategického investora.

Egyptská vláda prodala na burze státní podniky naposledy v roce 2005, kdy na ni uvedla akcie státního monopolu na pevné linky Telecom Egypt a ropných společností Sidi Kerir Petrochemicals a AMOC. Banku Egypt naposledy prodal v roce 2006, kdy se dohodl s italskou Intesa San Paolo na odprodeji 80 procent v Bank of Alexandria.

Vláda má v plánu urychlit hospodářský růst Egypta v letech 2017-2018 na šest procent, uvádí se v programu, jehož kopii získala agentura Bloomberg. V předešlých dvou letech rostla egyptská ekonomika v průměru o 4,2 procenta ročně.