Egypt vyhlásil státní smutek za mrtvé fotbalové fanoušky

Násilnosti na fotbale v Egyptě

Násilnosti na fotbale v Egyptě Zdroj: profimedia.cz

Násilnosti na fotbale v Egyptě
Násilnosti na fotbale v Egyptě
Násilnosti na fotbale v Egyptě
Násilnosti na fotbale v Egyptě
Násilnosti na fotbale v Egyptě
6
Fotogalerie

(FOTOGALERIE, VIDEO) Tři dny státního smutku vyhlásila egyptská vláda. Při střetech fanoušků dvou egyptských fotbalových klubů po zápase v severoegyptském Port Saídu zemřelo 74 lidí. Informovala o tom agentura Reuters a BBC. Dalších tisíc lidí bylo zraněno. Část obětí jsou podle úřadů zaměstnanci ostrahy. Z Káhiry hlásila egyptská státní televize požár na jiném fotbalovém zápasu, který byl po zprávách o incidentu v Port Saídu předčasně ukončen.

Násilnosti propukly po zápase místního klubu Al Masrí s jedním z nejlepších egyptských celků Al Ahlí, který v utkání nečekaně podlehl 1:3. Podle televizních záběrů vběhli fanoušci domácího klubu na hřiště a zaútočili na hostující hráče a jejich příznivce. Ministerstvo vnitra pár hodin po utkání oznámilo, že kvůli násilnostem bylo zadrženo 47 lidí.

Česko drželo smutek za exprezidenta Havla i oběti teroru. Babiš ho chce i za Gotta (†80) >>>

Nejvyšší egyptský představitel, polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, nařídil podle armádních zdrojů vyslat do Port Saídu dvě helikoptéry, které část hostujícího týmu a jeho fanoušky odvezou z Port Saídu. Helikoptéry by měly také transportovat raněné do vojenských nemocnic.

Podle prohlášení bývalého egyptského reprezentanta Mohammeda Abútriky bezpečnostní složky na stadionu nezasáhly. „Opustili nás, nechránili nás. Jeden z fanoušků tu přede mnou v šatně právě zemřel,“ prohlásil Abútrika po telefonu. Další z hráčů potvrdil, že na místě nebyly žádné bezpečnostní síly nebo armáda, které by je chránily. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že většina raněných utrpěla otřesy mozku a řezné rány. Podle nemocničních zdrojů se mnoho lidí udusilo, část byla ušlapána.

„Tohle je černý den pro fotbal. Je to nepředstavitelná katastrofa, která se vůbec neměla stát,“ uvedl předseda Mezinárodní fotbalové federace Sepp Blatter.

Zápas byl již v druhé polovině na několik minut přerušen kvůli problémům s fanoušky. Favorit Al Ahlí šel po prvním poločasu do šaten za vedení 1:0, v druhé polovině ale domácí Al Masrí získal navrch a soupeře, který hrál posledních 13 minut v deseti, porazil.

Po závěrečném hvizdu se na hřišti odehrály tvrdé střety, když domácí fanoušci pronásledovali hostující hráče i členy realizačního týmu prchající do šaten.

Podle informací egyptské televize v Káhiře přerušil rozhodčí zápas mezi Ismajlijí a Zamalekem, když obdržel informace o násilnostech v Port Saídu. Naštvaní fanoušci Zamaleku kvůli tomu pak podle agentury AP zapálili části stadionu. Oheň se již podle bezpečnostních sil podařilo dostat pod kontrolu.

Egyptský fotbalový svaz kvůli incidentu odvolal veškeré zápasy první ligy a nově zvolený parlament svolal na čtvrtek mimořádné zasedání.

Násilnosti na fotbalových zápasech v severoafrických zemích se podle agentury Reuters výrazně rozmnožily po politických nepokojích, které zasáhly region loni na jaře.