Egyptští islamisté vyzvali lid k ochraně revoluce

Muslimské bratrstvo

Muslimské bratrstvo Zdroj: profimedia.cz

Egyptské Muslimské bratrstvo se ohradilo proti verdiktu ústavního soudu o neplatnosti parlamentních voleb a rozhodnutí rozpustit zákonodárný sbor. Vyzvalo lid, aby chránil revoluci. Události neměly dramatický dopad na druhé kolo prezidentských voleb. Účast ale byla nízká. Lidé míní, že jejich hlas nijak nezvrátí rozhodnutí nepopulární armády držet se dále moci.

“Žijeme v nějakém druhu frašky,” poznamenal známý aktivista a blogger Wael Abbas. Vojenská rada vládne zemi od svržení Husního Mubaraka. Slíbila, že po zvolení prezidenta předá moc civilistům, čemuž mnoho Egypťanů od počátku nevěřilo. Oznámení o rozpuštění parlamentu přišlo jen krátce před dovršením volby hlavy státu.

Muslimské bratrstvo, které v něm mělo nejvíc poslanců, označilo čin za „puč proti celému demokratickému procesu“. Uvedlo, že o anulování zdlouhavých voleb může rozhodnout jedině referendum.

List Financial Times citoval zdroj, podle kterého armáda nyní oznámí vytvoření ústavodárné komise. Orgán údajně bude mít tři měsíce na formulaci základního zákona, zřejmě zcela pod taktovkou rady.

Vojsko chce prý také uspořádat nové volby, které by odstavily politické strany a umožnily návrat silných regionálních osobností, spjatých s předchozím režimem. Armáda plánuje také prezidentovi určit pravomoci na dobu, kdy země bude bez parlamentu a ústavy. Generálové mají plnit roli poslanců.

Politickým vývojem jsou znepokojeni nejen Egypťané, ale také zahraniční investoři. Turistiku zase ohrožuje nedostatečná kontrola armády nad částí území. To vše dohromady má negativní vliv na hospodářství země.

Guvernér centrální banky Faruk Okdah včera uvedl, že ekonomický růst letos zpomalí pod dvě procenta z loňských 2,5 procenta. „Máme revoluci,“ opáčil na dotaz, co je příčinou špatného vývoje.

Káhira v poslední době shání finanční pomoc, kde se dá. Arabský měnový fond v neděli oznámil, že ji půjčí 65 milionů dolarů, aby pomohl rozproudit obchod Egypta s dalšími arabskými státy.