EK chce rozložit riziko krachu bank mezi více států

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Země eurozóny by měly vytvořit „bankovní unii“, která by jim umožnila sdílet riziko pádu evropských finančních ústavů. Ve své zprávě o boji s krizí eurozóny to navrhla Evropská komise.

Aby se v budoucnu pády bank tolik nepromítaly do veřejných financí, měl by vzniknout nový evropský záchranný fond posilující kapitál bank, cituje ze zprávy deník Wall Street Journal. Nyní musí banky o pomoc požádat přímo svou vládu. Ta sice může peníze následně získat skrze evropský fond, podle komise ale může toto zprostředkování poškodit pozici země na dluhopisovém trhu.

Úroky, za něž si půjčují Španělsko a Itálie, v posledních týdnech prudce rostou. Především potíže Španělska jsou podpořeny situací jeho bank, které silně poškodil pád realitního trhu.

Evropská komise dnes také zveřejnila své podklady pro doporučení pro všech 27 členských státu stejně jako doporučení pro eurozónu jako celek. „Také členské státy, které bývají ohodnoceny jako stabilní, byly krizí v druhé polovin roku 2011 poznamenány,“ uvedla Komise. To prý ukazuje, že ani ti, které dosud krize zdánlivě nezasáhla, si nemohou být svou pozicí jisti.

Komise se zatím nedohodla na tom, zda bude po Španělsku požadovat snížení deficitu na tři procenta hrubého domácího produktu do roku 2014. Loni země skončila hospodaření s dluhem na 8,5 procentech HDP a zpráva uvádí, že takový cíl by byl jen těžko dosažitelný.

Madrid je ve svých odhadech optimističtějším Komise ale upozorňuje na rostoucí náklady na výplaty podpory v nezaměstnanosti a možné dodatečné výdaje spojené s potřebou zachránit další místní banky. Jedna přitom už o pomoc požádala. Bankia bude od státu potřebovat 19 miliard eur.