EK navrhne ve sporu o plyn mezi Kyjevem a Moskvou řešení na zimu

Gunther Oettinger

Gunther Oettinger Zdroj: ctk

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger chce na pátečním jednání v Berlíně navrhnout Rusku a Ukrajině prozatímní řešení jejich sporu o cenu za dodávky ruského zemního plynu. Provizorní dohoda by se týkala dodávek do dubna příštího roku, což by zajistilo Ukrajině plyn pro zimní období.

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a kvůli nezaplaceným účtům. Předchozí rozhovory, které vede za Evropskou komisi právě Oettinger, skončily 16. června bez výsledku.

„Mohli bychom dospět k prozatímnímu řešení, jímž bychom zabránili absenci dodávek mezi říjnem a dubnem,“ řekl Oettinger v Bruselu. Dodal, že ve vztazích mezi EU, evropskými plynárenskými společnostmi, ukrajinským plynárenským podnikem Naftogaz a ruským vývozcem plynu Gazprom nastal pokrok a všechny strany si vzorně vyměňují informace.

Třetina poptávky

Některé evropské země, zejména Polsko a Slovensko, si v posledních týdnech stěžují na pokles dodávek plynu z Ruska. Ruská plynárenská společnost Gazprom však tvrdí, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu.

Rusko je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky. Plyn dodávaný Gazpromem pokrývá kolem 30 procent celkové poptávky v Evropské unii.