Ekonomické špičky v Davosu krotí optimismus: Krize ještě neskončila

Ekonomické fórum v Davosu

Ekonomické fórum v Davosu Zdroj: ctk

Evropská krize navzdory stabilizaci eura ještě neskončila. Překonání ekonomických problémů a snížení rozsáhlé nezaměstnanosti v Evropě zabere řadu let. Uvedli to podle agentury Reuters bankéři a ministři financí na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Švédský ministr financí Anders Borg například předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Evropě v letošním roce pouze nepatrně klesne na 11,7 procenta z loňských 11,8 procenta. Upozornil, že hospodářský růst stagnuje, reálné mzdy se ve většině zemí nezvyšují a některé státy budou muset ještě roky pracovat na reformě trhu práce. „Je tedy velmi nebezpečné tvrdit, že krize skončila,“ uvedl Borg.

Nejmenovaný evropský bankéř agentuře Reuters řekl, že optimismus finančních trhů, že riziko rozpadu eurozóny bylo překonáno, předběhl realitu. „Krize neskončila,“ prohlásil.

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi v pátek v Davosu předpověděl, že ekonomika eurozóny se ve druhém pololetí zotaví. Mírnil však komentáře, které by mohly naznačovat, že situace už je blízko normálu. Ekonomika jako celek se podle něj stále potýká s vážnými problémy.