Ekonomika USA i přes slabou domácí poptávku zrychluje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ekonomika Spojených států v letošním třetím čtvrtletí stoupla o 3,6 procenta. Tempo jejího růstu tak bylo nejrychlejší od prvního kvartálu loňského roku. Oznámilo to ministerstvo obchodu. Upravilo tak svůj rychlý odhad z minulého měsíce, podle nějž hospodářský růst činil 2,8 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že ministerstvo odhad zvýší pouze na tři procenta. V letošním druhém čtvrtletí americká ekonomika rostla tempem 2,5 procenta.

Dnešní údaje nicméně naznačují, že domácí poptávka zůstává slabá. Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě USA podílejí více než dvěma třetinami, stouply pouze o 1,4 procenta. To je nejpomaleji od konce roku 2009.

Za zrychlením růstu hrubého domácího produktu stála vysoká tvorba podnikových zásob. Bez zahrnutí tohoto faktoru by ekonomika stoupla pouze o 1,9 procenta. Analytici se obávají, že podniky ve čtvrtém čtvrtletí kvůli slabé domácí poptávce tvorbu zásob omezí, což by mělo na hospodářský růst negativní dopady.

Analytici: Ekonomika minulý měsíc mohla vytvořit až 180 tisíc pracovních míst

Domácí poptávku by nicméně mohla podpořit zlepšující se situace na trhu práce. Ministerstvo práce dnes v samostatné zprávě uvedlo, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl o 23 tisíc na 298 tisíc osob. Analytici přitom počítali s nárůstem na 325 tisíc.

Ministerstvo v pátek zveřejní zprávu o listopadovém vývoji trhu práce v USA. Analytici předpokládají, že americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 180 tisíc nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti podle nich klesla na 7,2 procenta z říjnových 7,3 procenta.