Éra trpělivosti se Severní Koreou je pryč, řekl Trump v Japonsku. Ministr Abe ho podpořil

Trump v Japonsku

Trump v Japonsku Zdroj: Reuters

Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
Trump v Japonsku
6
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump dnes v Tokiu prohlásil, že "éra strategické trpělivosti" se Severní Koreou je pryč.

Řekl to na společné tiskové konferenci s japonským premiérem Šinzóem Abem, který podpořil Trumpovo stanovisko, že při postupu vůči KLDR jsou "na stole všechny možnosti".

"Někteří říkají, že moje rétorika je tvrdá, ale podívejte se, co se stalo se slabou rétorikou v uplynulých 25 letech," uvedl podle agentury AP šéf Bílého domu mimo jiné k severokorejskému tématu. Trump přitom zdůraznil, že jaderný program Pchjongjangu představuje hrozbu pro celý svět a že USA nedovolí, aby Severní Korea ohrožovala Japonsko a další jejich spojence.

Trump se několikrát vyjádřil, že ve hře, pokud jde o problém severokorejského jaderného a raketového programu, jsou všechny varianty. Zjevně tím naznačil i možnost použití síly, selže-li diplomacie.

Abe dal dnes před novináři jasně najevo, že tvrdý postoj Trumpa podporuje. Prohlásil, že nadešel čas vyvinout na Severní Koreu co největší tlak. Oznámil přitom, že Japonsko zmrazí majetek 35 severokorejských organizací a osobností.

Předseda japonské vlády dále řekl, že Japonsko sestřelí severokorejské rakety, pokud to bude nutné. Jak připomněla agentura AFP, v posledních měsících dvakrát severokorejské rakety při testech Pchjongjangu přeletěly nad japonským ostrovem Hokkaidó.

Trump na dnešní společné tiskové konferenci také uvedl, že Japonsko "plánuje koupit velké množství vojenského materiálu" od Spojených států. To přinese Američanům řadu pracovních příležitostí a Japoncům bezpečnost, konstatoval šéf Bílého domu.

Podle Trumpa Japonsko potřebuje vzhledem k hrozbě ze strany KLDR "kvalitativně i kvantitativně" rozšířit své obranné schopnosti. Zatím ale není jasné, zda během Trumpovy návštěvy byla nějaká konkrétní dohoda o nákupu vojenského vybavení mezi oběma zeměmi podepsána, uvedl zpravodajský server BBC News.

Abe a Trump se rovněž shodli, že je zapotřebí, aby Čína hrála větší roli ve snaze přimět KLDR, aby se vzdala svého jaderného a raketového zbrojního programu.

Americký prezident, který si během návštěvy zahrál s Abem golf, dnes vyzdvihl vztahy Japonska s USA. "Myslím si, že Spojené státy a Japonsko k sobě nikdy neměly tak blízko," uvedl. Na dnešní schůzce s japonskými a americkými podnikateli ale také znovu kritizoval Japonsko kvůli vysokému přebytku v obchodování s USA, který podle agentury AP dosáhl loni téměř 70 miliard dolarů. Americko-japonské obchodování je "nespravedlivé", podotkl.

Společně s manželkou Melanií se Trump setkal také s japonským císařským párem. Americký prezident se rovněž sešel s příbuznými Japonců, kteří byli v 70. a 80. letech uneseni do KLDR, aby tam pomáhali při výcviku severokorejských špionů. Slíbil, že s premiérem Abem bude usilovat o to, aby se všichni unesení Japonci vrátili do vlasti.

Příletem do Japonska zahájil Donald Trump v neděli cestu po asijských zemích, v úterý navštíví Jižní Koreu a dále pak také Čínu, Vietnam a Filipíny.