Ekvádor zřejmě rozhodne o Assangeovi ještě dnes

Julian Assange

Julian Assange Zdroj: ctk

Ekvádor rozhodne o žádosti o politický azyl pro spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange během dneška. Uvedla to dnes australská televize s odvoláním na náměstka ekvádorského ministra zahraničí Marka Albuju.

Australan Assange se v úterý uchýlil na ekvádorské velvyslanectví v Londýně, kde požádal o politický azyl. Měl být v nejbližších dnech po neúspěšných odvoláních z Británie vyhoštěn do Švédska, kde je vyšetřován kvůli obvinění ze znásilnění. Assange tato obvinění odmítá. Jsou prý politicky motivovaná a souvisejí s WikiLeaks. Server v roce 2010 zveřejnil desítky tisíc tajných dokumentů americké diplomacie a armády. Assange také naznačil, že ze Švédska by mohl být pravděpodobněji vydán do USA než z Británie.

Marco Albuja australské televizi řekl, že ekvádorský prezident Rafael Correa rozhodne o Assangeovi dnes. „Můžeme konečné rozhodnutí zveřejnit až zítra (ve čtvrtek),“ řekl ve středu Albuja. „Vláda zvažuje svůj postoj a prezident vydá instrukce zítra (ve čtvrtek).“

Britské úřady uvedly, že Assange bude zatčen, pokud opustí ekvádorskou ambasádu, protože porušil pravidla své kauce.

Ekvádorští představitelé už v roce 2010 nabídli Assangeovi možnost pobytu v zemi, nemluvili však o azylu. Assange se později osobně setkal i s Correou, se kterým natočil rozhovor pro ruskou televizi.

Levicový prezident Ekvádoru ostře vystupuje proti Washingtonu. Diplomatické depeše zveřejněné na WikiLeaks také posloužily Quitu jako základ pro vyhoštění americké velvyslankyně v Ekvádoru.