EPH posílí pozici na Slovensku

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Po dvou domácích nezdarech si Energetický a průmyslový holding konečně spravil chuť. Od francouzské společnosti Electricité de France koupí 49 procent akcií Středoslovenské energetiky a s ním i manažerskou kontrolu nad společností. Hodnota transakce se podle Francouzů vyšplhá na 400 milionů eur. Transakce bude podepsaná v příštích dnech. Necelé dvě třetiny ceny by podle zdrojů z bankovních kruhů měl EPH financovat z bankovního úvěru.

Dohodu ovšem bude ještě schvalovat valná hromada, kde má většinu 51 procent slovenský stát. „Zatím jsme nedostali oficiálně informaci o ukončení jednání o prodeji akciového podílu,“ řekl deníku E15 mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Stanislav Jurkovič. Teprve pak se prý otevře akcionářská smlouva a bude se posuzovat, jakým způsobem si stát pojistí své postavení většinového vlastníka.

Je možné, že EPH ještě bude muset vyjednávat se slovenskou vládou, podobně jako když si letos pořídil podíl ve Slovenském plynárenském průmyslu. Jisté je pouze to, že předkupní právo slovenského státu na akcie vlastněné Electricité de France skončilo loni.

EPH vyjednával s Francouzi o koupi firmy s více než 700 tisíci zákazníky a předloňským ziskem 65 milionů eur od loňského podzimu. Postupně však o koupi Středoslovenské energetiky projevily zájem i Eco-Invest slovenského multimilionáře Milana Fiľa a podle slovenských Hospodárskych novin také skupina Penta. Zbytek akcií vlastní slovenský stát, který také uvažoval o možnostech, jak Středoslovenskou energetiku ovládnout. Teprve v úterý Electricité de France garantovala EPH exkluzivitu pro vyjednávání o prodeji.

EPHEPH | E15

Středoslovenská energetika je druhý největší distributor elektřiny na Slovensku. Jako alternativní dodavatel začala působit i na trhu s plynem. Jen od roku 2007 do roku 2011 si EdF ze společnosti stáhla celkovou dividendu 123 milionů eur, což jsou zhruba tři miliardy korun. V roce 2002 menšinový balík akcií koupila za 160 milionů
eur.

„Energetický a průmyslový holding rozhodnutí EdF o udělení exkluzivity vítá. Více informací poskytneme po dokončení transakce,“ uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Z českého holdingu se na Slovensku stane významný energetický hráč. Už v zimě koupil za 2,5 miliardy eur 49 procent akcií Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) s právem manažerské kontroly. SPP ovládá dvě třetiny slovenského trhu plynem. Letos se mu podařilo získat zpět velké zákazníky jako U. S. Steel Košice či Volkswagen Slovakia.