Erdogan: Turecko nestojí o eskalaci, hájí jen svou bezpečnost

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: ctk

Turecko si nepřeje eskalaci napětí po sestřelení ruského letadla, hájilo jen svou vlastní bezpečnost a "práva našich bratří" v Sýrii. Prohlásil to dnes v Istanbulu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ruský stroj Su-24 se stal terčem tureckého útoku, když narušil turecký vzdušný prostor, ale dopadl na syrském území, řekl Erdogan. Některé části spadly i do Turecka a zranily dva lidi.

„Včera dva neznámé letouny narušily náš vzdušný prostor,“ popsal incident turecký prezident. „Během pěti minut dostaly deset varování. Jeden z nich se pak vrátil do Sýrie, druhý ale pokračoval v letu. Naše F-16 pak zahájily palbu a sestřelily ho. Až pak se ukázalo, že letoun patřil Ruské federaci. Některé části dopadly na turecké území a zranily dva naše občany,“ řekl Erdogan.

Americké bezpečnostní zdroje agentuře Reuters sdělily, že ruský letoun byl zasažen v syrském vzdušném prostoru po krátkém proniknutí nad Turecko. Washington se při svém hodnocení opírá o tepelnou stopu letícího stroje.

Turecko ale v dopisu Radě bezpečnosti OSN uvedlo, že ruský Su-24 sestřelilo ve svém vzdušném prostoru. Letadlo proniklo do hloubi více než dvou kilometrů a setrvalo tam 17 vteřin, uvádí turecký dopis.

Rusko předalo nótu tureckému velvyslanci, připravuje prý odvetu
Ruské ministerstvo zahraničí si povolalo tureckého velvyslance, aby mu tlumočilo ostrý protest proti úternímu sestřelení ruského bitevníku nad syrsko-tureckou hranicí. Oznámila to dnes agentura TASS. Premiér Dmitrij Medveděv varoval, že incident může vést k zastavení celé řady významných společných projektů a k vyklizení pozic turecké produkce na ruském trhu.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům řekl, že Rusko bude pokračovat v leteckých úderech proti organizaci Islámský stát (IS), a to i proti cílům umístěným v blízkosti syrsko-tureckých hranic. „Přivítali bychom, kdyby se teroristé a ozbrojenci drželi od tureckých hranic dál, ale bohužel se uchylují na syrské území při hranicích s Tureckem,“ řekl Peskov. „Ruské operace budou nepochybně pokračovat,“ dodal.

Peskov řekl, že mezi prezidenty Turecka a Ruska po úterním incidentu žádné kontakty nebyly. Na dotaz, jak nyní vypadá rusko-turecký dialog, Peskov odpověděl: „Nevypadá nijak, žádný teď není“.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes v Ankaře prohlásil, že jeho země ponechává otevřené komunikační kanály s Ruskem. Neuzavřela je prý ani po sestřelení ruského vojenského letadla.

Tereza Spencerová: Máme problém. Turecko