Erdogan vyvedl peníze do daňového ráje, tvrdí opozice

Erdogan na návštěvě v Kyjevu.

Erdogan na návštěvě v Kyjevu. Zdroj: Reuters

Turecký prezident na Valném shromáždění OSN.
Turecký prezident na Valném shromáždění OSN.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
6
Fotogalerie

Turecká opozice poskytla médiím dokumenty, které podle ní prokazují, že prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho rodina vyvedli peníze do offshoreové společnosti. Dokumenty předá i prokuratuře, která případ vyšetřuje. Informoval o tom list Hürriyet. Prezident ve čtvrtek uvedl, že pokud se tvrzení opozice ukážou jako pravdivá, odstoupí z úřadu.

Lídr opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu ve čtvrtek oznámil, že Erdogan, jeho syn, bratr a švagr v prosinci 2011 a v lednu 2012 převedli 15 milionů dolarů (skoro 323 milionů korun) na britskou offshoreovou společnost Bellway Limited na ostrově Man. Ten bývá označován jako jeden z daňových rájů.

Erdogan obvinění odmítl a vyzval Kiliçdaroglua, aby svá tvrzení doložil a případné dokumenty dal prokuratuře. Mluvčí CHP Bülent Tezcan uvedl, že dokumenty prokuratuře předá.

Turecký prezident ve čtvrtek prohlásil, že dokumenty mohou maximálně ukázat, že peníze rodina inkasovala. "Prodali tam své firmy," řekl Erdogan. To ale Kiliçdaroglu označil za ještě vážnější, protože to může znamenat, že jde o praní špinavých peněz.