Turecko by mělo revidovat členství v NATO, reaguje na rozepři při vojenském cvičení Erdoganův poradce

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: čtk/AP

Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Recep Tayyip Erdogan, turecký premiér
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan u prezidentských voleb
turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan
7
Fotogalerie

Turecko by podle poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mělo přehodnotit své členství v Severoatlantické alianci. Yalçin Topçu tak reagoval na poslední rozepři v NATO, kdy během cvičení v Norsku byl Erdogan zařazen na seznam nepřátel.

"Tato organizace, která se zabývá všemi druhy nepřátelských postojů vůči svému členu, není pro nás nezbytná. Naše přítomnost v této instituci musí být naléhavě řešena parlamentem," citoval Topçua během návštěvy v kazašské metropoli Astaně deník Cumhuriyet.

Erdogana pobouřilo, že byla při bojovém cvičení použita jako obrázek nepřítele fotka zakladatele moderního tureckého státu Mustafy Kemala Atatürka a také Erdoganovo jméno. Turecko v reakci na incident, který se stal před několika dny, pak oznámilo, že z cvičení stahuje 40 svých vojáků.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg se v pátek za to Ankaře omluvil. Podle Stoltenberga to byla akce jedince, která neodráží oficiální postoj aliance.

"Turecko je cenným členem NATO, který významně přispívá k bezpečnosti aliance," dodal Stoltenberg v prohlášení. I norské ministerstvo obrany později uvedlo, že události lituje.

Vztahy mezi Tureckem a jeho spojenci v NATO jsou v poslední době napjaté. Západní státy sledují se znepokojením utužování Erdoganova režimu pomocí masových čistek a soudního pronásledování lidí, kteří mu podle jeho názoru neprojevují dostatek loajality. Problematické je i jisté sbližování Turecka s Ruskem, od kterého se Ankara rozhodla koupit systém protivzdušné obrany S-400 za více než dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard korun).