EU je rozdělena, nabízí podporu Izraeli i Palestině

Catherine Ashtonová

Catherine Ashtonová Zdroj: reuters

Evropská unie nabízí v izraelsko-palestinském sporu podporu oběma stranám. Po jednání ministrů zahraničí sedmadvacítky v polských Sopotech to řekla šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. Výrokem se ale zřejmě pouze snažila alespoň částečně maskovat fakt, že členské země EU ve svých názorech na otázku zůstávají hluboce rozděleny.

Ministři se zatím nedokázali dohodnout na tom, jak se zachovají, pokud Palestina splní ohlášený plán předložit 20. září na zasedání Valného shromáždění OSN žádost o členství v organizaci.

Zatímco například Německo, Itálie, Nizozemsko a Česko podle některých zdrojů neplánuje podpořit uznání Palestiny, opačný záměr má údajně Francie a Španělsko.

Podle Ashtonové unie věří, že problém může být vyřešen jedině prostřednictvím izraelskopalestinských jednání. Nejmenovaný diplomat však řekl serveru EUobserver, že Ashtonová ve skutečnosti straní propalestinské větvi a na zasedání prý nevládla příliš přátelská atmosféra. „Snaží se prosadit svůj vlastní názor bez toho, aby vzala v úvahu názor podstatné menšiny,“ poznamenal na její adresu.
Spojené státy opakovaně pohrozily, že budou případný palestinský návrh vetovat v Radě bezpečnosti, čímž plán na uznání jejího plného členství zmaří.