EU schválila další sankce, postihnou prý i osoby blízké Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Diplomaté ze zemí Evropské unie se v Bruselu předběžně dohodli na novém seznamu osob a firem, proti nimž EU vyhlásí sankce v reakci na přístup Moskvy k ukrajinské krizi. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na anonymní diplomatické zdroje. Seznam osob a společností zařazených na sankční seznam má být zveřejněn v úterý nebo ve středu.

V seznamu budou podle diplomatů mimo jiné i osoby blízké prezidentu Vladimiru Putinovi. Připojí se k už existujícímu seznamu 87 osob a 20 organizací, vůči nimž Brusel vyhlásil sankce dříve. I nově rozšířený seznam má obsahovat osoby a firmy, které podporují destabilizaci situace na Ukrajině a ruskou anexi ukrajinského Krymu, nebo z nich těží.

„Na rozšířeném seznamu jsou jednotlivci, spřízněné osoby a společnosti,“ řekl Reuters jeden z diplomatů. Další oznámil, že seznam bude ještě předmětem právních úprav, než bude v úterý definitivně stvrzen.

Rozhodnutí o rozšíření sankcí proti Rusku za odmítání Moskvy přispět k uklidnění situace na Ukrajině padlo na schůzce nejvyšších představitelů zemí EU už 16. července. Minulý čtvrtek EU oznámila, že v reakci na ruský postup hodlá také výrazně omezit aktivity ruských bank se státní účastí na finančních trzích a podvázat hospodářský rozvoj Ruska do příštích let. Sankce by se mohly týkat kapitálového trhu, obrany nebo moderních technologií využitelných v energetice.

Hrubá podoba navrhovaných sankcí byla vyhotovena v pátek. Velvyslanci členských zemí EU pak vyzvali Evropskou komisi, aby vypracovala konkrétní právní rámec postihu, který by měl být předložen ke schválení tento týden.

Jasno zatím není v tom, zda ke konečnému schválení sankcí bude zapotřebí svolat unijní summit. Členské státy má v tomto ohledu kontaktovat unijní prezident Herman Van Rompuy.