Euro ukázalo nejslabší kondici vůči dolaru od roku 2002

euro (ilustrační foto)

euro (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Euro (ilustrační foto)
Euro
Euro
Šéf ECB Mario Draghi
ECB, Mario Draghi
9
Fotogalerie

Euro se vůči americkému dolaru poprvé za téměř 14 let propadlo pod hranici 1,04 USD. Později ale část ztrát smazalo. Dolar posiluje díky vyhlídkám na další růst úrokových sazeb ve Spojených státech.

Kolem 16:00 SEČ vykazovala jednotná evropská měna pokles o zhruba 1,1 procenta na 1,0420 USD. Předtím sestoupila až na 1,0395 USD, vyplývá z údajů serveru Investing.com.

Americká centrální banka (Fed) ve středu v souladu s očekáváním trhu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,50 až 0,75 procenta. Zároveň signalizovala rychlejší tempo zvyšování úroků v příštím roce.

Fed nyní předpokládá, že příští rok přikročí ke třem zvýšením úrokových sazeb, zatímco dříve počítal pouze se dvěma zvýšeními. "To je něco, co trh neočekával," upozornil analytik Hamish Pepper ze společnosti Barclays. Vyšší úrokové sazby v USA posilují atraktivitu dolaru.

Barclays nyní předpovídá, že euro do třetího čtvrtletí příštího roku sestoupí na paritu s dolarem. Podle analytiků JP Morgan Asset Management by se to mohlo stát dokonce už v prvním čtvrtletí.