Spekulanti ustupují od měn, ohrožuje to finanční stabilitu

dolar, Čína

dolar, Čína Zdroj: profimedia.cz

eurodolar
2
Fotogalerie

Pokles objemu světového devizového obchodování v důsledku ústupu spekulativních investorů a omezení rizikových aktivit bank ohrožuje budoucí globální finanční stabilitu. 

V dnešní zprávě na to upozornila Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS), které se říká "centrální banka světových centrálních bank" a která dohlíží na finanční stabilitu ve světě.

Devizový trh je co do objemu proobchodovaných peněz největším trhem světa a denně se na něm zobchoduje přes pět bilionů dolarů (128 bilionů Kč). Aktivita na tomto trhu postupně slábne od konce roku 2014, mimo jiné pod tlakem zpřísněné finanční regulace, která nutí banky měnit podnikatelské modely a ustoupit od rizikovějších aktivit. Z devizového trhu se také stahují hedgeové fondy a další spekulativní investoři.

Podle posledních údajů BIS se hodnota globálního devizového obchodování v dubnu snížila na 5,1 bilionu USD denně z 5,4 bilionu USD o tři roky dříve. Byl to první registrovaný pokles na tomto trhu od roku 2001.

"Co se stane na finančních trzích, nezůstane vždy na finančních trzích. Finanční poruchy mohou mít dopady na reálnou ekonomiku," uvedl ke zprávě šéf výzkumu BIS Hjon Song Sin. Zatím není jasné, jak tento trend ovlivní další trhy a celou ekonomiku, je to ale "věc prvořadé důležitosti", citovala zástupce BIS agentura Reuters.

Omezování objemu obchodování snižuje na trhu likviditu, což může vést k prudším výkyvům a nakonec třeba i k tomu, že větší zákazníci nebudou vždy ihned schopni nalézt pro své obchodní požadavky protistranu.

Změny v likviditě na trzích tak podle šéfa výzkumu BIS mohou mít vliv na aktivity firem, správců investic a dalších konečných uživatelů devizového trhu.