Eurokomisař Hogan končí kvůli golfu. Světové ekonomické fórum v lednu nebude

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Porušil pravidla a skončil

Phil Hogan, irský eurokomisař pro obchod, podal demisi. Zkušený politik se rozhodl odstoupit poté, co vyšlo najevo, že v Irsku porušil bezpečnostní opatření proti koronaviru. Hogan se zúčastnil golfového večírku, na kterém se sešlo přes osmdesát lidí. V zemi jsou však povolena shromáždění jen do padesáti osob. 

Nasdaq 100 trhá rekordy

Americký akciový index Nasdaq 100 loni vzrostl o rekordních 38 procent. Letos, navzdory ekonomické recesi, vystoupal opět o skvělých 37 procent. Směřuje tak k historicky nejrychlejšímu vzestupu v rozmezí pouhých dvou let od přelomu tisíciletí. V poslední době jej táhnou vzhůru zejména emise softwarových a mediálních společností.     

Setkání špiček se odkládá

Světové ekonomické fórum, které se mělo uskutečnit v lednu 2021 ve švýcarském Davosu, se bude konat až začátkem příštího léta. Důvodem jsou přetrvávající obavy z koronavirové pandemie. Mezinárodního setkání se každoročně účastní špičky světové politiky, přední ekonomové, byznysmeni a aktivisté.  

Doživotí pro atentátníka

Terorista Brenton Tarrant, který loni ve dvou novozélandských mešitách zavraždil 51 lidí, stráví zbytek života ve vězení. Rozhodl o tom soud na Novém Zélandu. Devětadvacetiletý Australan nemůže být ani podmínečně propuštěn. Je to jeden z nejpřísnějších trestů v moderních dějinách země. Pachatel nejhoršího násilného činu, jaký ostrovní stát pamatuje, během procesu nevypovídal a nevyjádřil se ani k rozsudku.