Eurokomisařům přibude práce

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CC BY 2.0: Sebastien Bertrand via Flickr

Kolik zemí, tolik eurokomisařů. Tak jednoduché jsou dosud počty ve vedení Evropské unie. Podle stále častějších polemik na toto téma však bude muset i osmadvacetičlenný bruselský sbor komisařů do budoucna počítat se zeštíhlením.

Komise zatím plánuje „přechodný úkrok“, jímž je sdružování kompetencí jednotlivých eurokomisařů. „Například vědu, výzkum, regionální rozvoj, technologie a rozvoj zaměstnanosti řeší zbytečně mnoho eurokomisařů. Navrhujeme proto sdružit kompetence více úředníků pod jedno generální ředitelství,“ řekl na právě probíhající konferenci v Bruselu Guntram Wolff, ředitel think tanku Bruegel.

Podle Wolffova názoru je eurokomisařů zbytečně moc, ale to se zatím měnit nebude. „Počet zůstane stejný. Ale s efektivitou musíme něco dělat. Proto budeme některé navzájem související programy navzájem sdružovat. Každému ředitelství tak přidáme práci, ale podle nás bude pracovat efektněji. Když bude mít všechny související témata pod jednou střechou, procesy jsou rychlejší,“ řekl Wolff.

Podle všeho přibude práce zejména generálnímu ředitelství evropského průmyslu. Největší tlak se totiž očekává na sdružování průmyslových, energetických a ekologických témat.

Daniel Guéguen: Moc se v Bruselu přesunula od politiků k úředníkům

Evropský tisk hovoří o eurovolbách jako o politickém zemětřesení