Euroskeptik Wilders se rozhodl sedět ve dvou parlamentech

Nizozemský politik Geert Wilders

Nizozemský politik Geert Wilders Zdroj: CTK

Lídr Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders zahájil právní bitvu o to, aby se mohl stát europoslancem a zároveň zůstat zákonodárcem v Nizozemsku. Legislativa Evropské unie souběh funkcí nepřipouští a euroskeptik patrně považuje své tažení za součást boje proti unijním pravidlům. Jeho konečným cílem je zrušení europarlamentu a odchod jeho vlasti z osmadvacítky.

Wilders se původně členem europarlamentu stát nechtěl a zapsal se až na desáté místo kandidátky PVV. Díky preferenčním hlasům ale nakonec získal jedno ze čtyř křesel, které straně připadly. „Téměř tři sta tisíc lidí pro mě hlasovalo. Bylo by příliš absurdní, kdyby mi Brusel zakázal reprezentovat mé voliče v Evropském parlamentu,“ uvedl populista ve svém prohlášení.

Nizozemská legislativa souběh nezakazuje, Wilderse tak čeká pouze boj s unijními předpisy. Jeho právník se už obrátil na Soudní dvůr EU, aby nařízení z roku 2002 zrušil. Dokud se spor nevyřeší, bude patrně moci v europarlamentu působit.

Odpůrce přistěhovalectví tak zřejmě čeká alespoň několikaměsíční souběh funkcí.

Kritici tvrdí, že se Wilders pouze snaží na sebe upoutat pozornost poté, co jeho partaj v eurovolbách zaostala za očekáváním a spřátelenou francouzskou Národní frontou.

Wilders lákal i Klause