Eustream prodal dodatečnou kapacitu pro dodávky plynu na Ukrajinu

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC: (CC0 1.0)/tpsdave/pixabay.com

Slovenský dopravce zemního plynu Eustream prodal veškerou dodatečnou přepravní kapacitu plynovodu zajišťujícího dodávky na Ukrajinu. Dodala, že zájem výrazně překonal nabídku. Kupci si tuto dodatečnou kapacitu zajistili do roku 2019, napsala agentura Reuters.

Začátkem listopadu Eustream nabídl zájemcům dodatečnou přepravní kapacitu v objemu 4,5 milionu metrů krychlových denně, která vznikla díky technickým změnám provedeným ukrajinskou stranou. Celková kapacita tak nyní dosahuje 31,5 milionu metrů krychlových denně.

Eustream již ve středu ohlásil zvýšení dodávek na Ukrajinu. Zatímco na začátku listopadu proudilo ze Slovenska na Ukrajinu zhruba 26,5 milionu metrů krychlových plynu denně, v uplynulých dnech byl objem dodávek podle Eustreamu vyšší o přibližně 1,9 milionu metrů krychlových, tedy o sedm procent. V úterý podle předběžných údajů objem dodávek plynu ze Slovenska na Ukrajinu dosáhl až 31,2 milionu metrů krychlových.

Ukrajina je bez ruského plynu od června

Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, a to kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů. Koncem října se obě země za asistence Evropské komise dohodly na podmínkách prozatímního obnovení dodávek v zimních měsících. Kyjev si tyto dodávky bude muset předplatit. Šéf ukrajinské plynárenské společnosti Naftogaz Andrij Kobolev ale v úterý agentuře Reuters řekl, že Ukrajina se bude snažit co nejvíce vyhýbat dovozu zemního plynu z Ruska.

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Těžba na Ukrajině dosahuje zhruba poloviny tohoto objemu, letos však bude nižší kvůli anexi poloostrova Krym Ruskem.