Evropa se rozpadne, věští chmurnou budoucnost možný velvyslanec USA při EU

Osud jednotné evropské měny je pohnutý, myslí si ekonom Ted Malloch

Osud jednotné evropské měny je pohnutý, myslí si ekonom Ted Malloch Zdroj: Wikimedia / Profimedia.cz

Brexit
V Leedsu si mohou dát vlastní pivo příznivci i odpůrci brexitu
Šéf UKIP Nigel Farage agituje za Brexit
Zastánce brexitu Nigel Farage
Nigel Farage při referendu o brexitu
8
Fotogalerie

Odchod Británie je jen prvním krokem na cestě k rozpadu Evropské unie. V rozhovoru poskytnutém německému týdeníku Der Spiegel to uvedl možný budoucí velvyslanec Spojených států při Evropské unii Ted Malloch. Už dříve řekl, že by si jako investiční bankéř vsadil na zánik společné evropské měny.

"Když se díváte na Evropu, můžete před slovo 'exit' přidávat skoro libovolná dvě písmena," uvedl Malloch s odkazem na slovo brexit, které se stalo synonymem pro odchod Spojeného království z EU. V minulosti se v médiích objevila například i slova grexit označující odchod Řecka, frexit pro odchod Francie či czexit pro odchod Česka z unie.

"Z pohledu USA je často lepší spolupracovat dvoustranně s jednotlivými státy EU," uvedl v rozhovoru Malloch s tím, že je pak Washington ve výhodě. Časopisu Der Spiegel také zopakoval své dřívější vyjádření, že by si jako investiční bankéř vsadil proti euru, které označil za "vadný experiment". Prezident Donald Trump sice Mallocha ještě oficiálně nenavrhl jako budoucího velvyslance USA při EU, v rozhovoru, jehož část dnes německý časopis zveřejnil, ale Malloch uvedl, že je to téměř jisté.

Video placeholde
Klaus: Brexit je rozbřesk nad Evropou • Blesk TV
 

Proti tomu, aby Malloch zastával tak významný post, se už ve čtvrtek postavil Evropský parlament. Předsedové tří nejsilnějších parlamentních frakcí - lidovců, socialistů a liberálů - poslali dopis předsedovi Evropské komise Jeanovi-Claudeovi Junckerovi a předsedovi Evropské rady Donaldovi Tuskovi a vyzvali je, aby Mallochovi neudělovali akreditaci, pokud ho Trump skutečně navrhne. Důvodem jejich odporu byly právě Mallochovy nepřátelské postoje vůči evropskému projektu.