Evropská banka pro rozvoj investuje v Řecku až 500 milionů eur

Řecko dnes podepsalo s Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj (EBRD) dohodu o investicích v hodnotě až 500 milionů eur (13,7 miliardy korun). Peníze od EBRD by měly této hluboce zadlužené jihoevropské zemi pomoci, aby se hospodářsky zotavila z vleklé krize, oznámilo řecké ministerstvo financí.

Obě strany oficiálně podepsaly pětiletou dohodu na výročním zasedání EBRD v hlavní městě Gruzie. Akcionáři banky, která od počátku 90. let pomáhá bývalým komunistickým zemím v transformaci na tržní ekonomiku a v posledních letech svůj záběr rozšiřuje, dohodu schválili už v březnu.

Peníze od EBRD by měly rozšířit možnosti financování řeckých podniků, zejména malých a středních firem, které ekonomická krize v Řecku zasáhla nejvíce.

EBRD rozšiřuje své aktivity

Rozhodnutí banky půjčovat Řecku bylo přijato po letech debat o tom, zda by tato instituce měla rozšířit své aktivity natolik, že by pomáhala i relativně vyspělým zemím měnové unie. Atény již loni požádaly, aby je EBRD zařadila mezi země, ve kterých působí, proces rozhodování však zbrzdila nejistota spojená s lednovými parlamentními volbami v Řecku.

Šéf EBRD Suma Chakrabarti uvedl, že první řecké projekty by měly být připraveny v nejbližších měsících. Podle agentury Reuters ale připustil, že nynější riziková situace země, která se snaží dojednat s mezinárodními věřiteli dohodu o uvolnění zadržovaných úvěrů, aby nemusela vyhlásit bankrot, by mohla realizaci dohody zkomplikovat.

Řecko opět v recesi
Řecká ekonomika se v prvním čtvrtletí propadla zpět do recese, v níž se před loňským dočasným oživením nacházela šest let. Hrubý domácí produkt Řecka se proti předešlému čtvrtletí snížil o 0,2 procenta, když v předešlých třech měsících klesl o 0,4 procenta.
Zpět na sestupnou dráhu po nadějném vývoji loňského roku vyslaly hluboce zadluženou zemi nové politické otřesy, předčasné volby a protahovaná jednání nové vlády s věřiteli. Tento vývoj podkopal důvěru podnikatelů a spotřebitelů v ekonomiku, řekl agentuře Reuters Nikos Magginas, který působí jako hlavní ekonom v National Bank of Greece.