Evropská centrální banka varuje: Ochranářská obchodní politika vede ke zvyšování dluhu

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Sídlo ECB ve Frankfurtu
Euro (ilustrační foto)
Sídlo ECB ve Frankfurtu
4
Fotogalerie

Ochranářská obchodní politika může obchodní deficit příslušné země spíše zvýšit než snížit, uvedla ve své studii Evropská centrální banka. Studie přichází v době obav z protekcionistických tendencí nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ve snaze o snížení obchodního schodku hrozí například zavedením nových dovozních cel.

Autoři studie však doporučují opačný přístup. Liberalizace obchodu a dovoz levnějších polotovarů podle nich posiluje konkurenceschopnost, pomáhá domácím firmám udržet si náskok před zahraničními podniky a podporuje export.

"Přijímání opatření, která podporují inovace a snižují ochranné bariéry, může pomoci zlepšit konkurenceschopnost ekonomiky," upozorňuje studie. "Vícestranné iniciativy zaměřené na liberalizaci obchodu a finančního sektoru mohou rovněž snížit vnější ekonomickou nerovnováhu," dodává.

Trump v předvolební kampani sliboval, že ochrání americký průmysl před zahraniční konkurencí, zejména před přílivem levného zboží z Mexika a Číny. Krátce po nástupu do funkce podepsal exekutivní příkaz o odchodu Spojených států z Transpacifického partnerství (TPP).

Tuto obchodní dohodu 12 tichomořských zemí uzavřela před rokem vláda Baracka Obamy, americký Kongres ale dokument ještě neratifikoval.

Trump rovněž hodlá prosadit změny v Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA), která je podle něj pro Spojené státy "katastrofou". Trumpův hlavní obchodní poradce Peter Navarro navíc koncem ledna v rozhovoru s listem Financial Times prohlásil za mrtvé rozhovory o volném obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích EU a USA.