Evropská centrální banka zdvojnásobila nákupy státních dluhopisů

Evropská centrální banka (ECB) minulý týden zdvojnásobila nákupy státních dluhopisů. Vynaložila na ně 4,49 miliardy eur (zhruba 112 miliard Kč) ve srovnání s 2,24 miliardy eur v předchozím týdnu. Uskutečnila tak nejvýraznější intervenci na dluhopisovém trhu za posledních pět týdnů.

ECB se nákupem dluhopisů snaží zabránit šíření dluhové krize. Banka obnovila nákupy na počátku srpna a soustředí se na italské a španělské obligace. Od loňského roku, kdy nákupy zahájila, již na dluhopisy vynaložila 169,5 miliardy eur.

Cílem nákupů je snížení výnosů u dluhopisů, což vede k poklesu vládních nákladů na půjčky. Vysoké úrokové sazby již přinutily Řecko, Irsko a Portugalsko k žádosti o zahraniční finanční pomoc.

Za zvýšením nákupů v uplynulém týdnu stál podle analytiků růst nákladů na půjčky před víkendovým summitem EU. Evropští představitelé po summitu ujistili, že ve středu předloží komplexní balík pro řešení dluhové krize a zklidnění napjaté situace, která ohrožuje budoucnost eura i výhlídky evropské ekonomiky.

Šéf ECB Jean-Claude Trichet tento měsíc upozornil, že banka program nákupů náhle nezastaví, i když záchranný fond eurozóny (EFSF) získá pravomoc nakupovat dluhopisy na sekundárním trhu. Evropská komise dnes uvedla, že očekává, že ECB bude v nákupech pokračovat.

Analytici nicméně předpokládají, že jakmile záchranný fond zahájí nákupy dluhopisů, začne ECB intervence na dluhopisovém trhu omezovat. „Program pokračuje,“ uvedl ekonom Nick Mattthews ze společnosti RBS. „ECB se však bude snažit nákupy omezit, jakmile bude EFSF schopen nakupovat na sekundárním trhu,“ dodal.