Evropská komise zváží přístup Ruska k severoněmeckému plynovodu OPAL

Uzávěr plynovodu.

Uzávěr plynovodu. Zdroj: ctk

Evropská komise rozhodne nejpozději na konci ledna, zda umožní Rusku větší přístup k severoněmeckému plynovodu OPAL, který vede od baltského pobřeží na hranice České republiky. Rozhodnutí mělo původně padnout do konce října. Komise ale tuto lhůtu prodloužila.

Ruský podnik Gazprom, největší vývozce zemního plynu z Ruska, má v současnosti pouze omezený přístup k plynovodu. Důvodem jsou zákony Evropské unie, podle kterých klíčoví dodavatelé nemohou mít kontrolu nad přepravními sítěmi. Širší přístup k tomuto potrubnímu vedení je pro Gazprom důležitý proto, aby mohl zvýšit vývoz do Evropy přes svůj plynovod Nord Stream pod Baltským mořem. Rozhodnutí bylo několikrát odloženo.

Infrastruktura německých plynovodůInfrastruktura německých plynovodů.Infrastruktura německých plynovodů. | OPAL Gastransport GmbH & Co. KG

„Komise se dohodla se spolkovým úřadem pro regulaci přenosových sítí (Bundesnetzagentur) na prodloužení lhůty pro vydání rozhodnutí o OPALu,“ uvedl podle agentury Reuters unijní činitel. Jako nový termín byl podle něj stanoven konec ledna 2015. Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov uvedl, že Gazprom má nadále zájem tento plynovod plně využívat a chce obnovit jednání s novou Evropskou komisí. Nový sbor eurokomisařů se úřadu ujal v sobotu.