Evropská unie chystá odvetná cla na americké motocykly a bourbon

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: ČTK

Spojeným státům hrozí odvetná cla na bourbon či motocykly Harley-Davidson v případě, že se americká vláda rozhodne zavést opatření omezující dovoz oceli.

"Jsme připraveni podniknout rychlé a odpovídající kroky, pokud náš export nepříznivě zasáhnou obchodní omezení ze strany USA," uvedl dnes mluvčí šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Neposkytl ale žádné informace o konkrétní podobě těchto kroků.

Brusel ale podle informací DPA už od loňského léta pracuje na seznamu amerických produktů, na které by mohla být v reakci na obchodní restrikce ze strany Spojených států uvalena dodatečná cla. Kromě burbonu a motocyklů jsou na tomto seznamu podle DPA také například brambory a rajčata či rum a pomerančová šťáva.

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung jsou na seznamu produkty, které jsou důležité pro volební obvody podporovatelů amerického prezidenta Donalda Trumpa. Společnost Harley-Davidson například sídlí ve státě Wisconsin, ze kterého pochází republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Burbon se vyrábí hlavně v Tennessee a v Kentucky, což je domovský stát šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella.

 

Americké ministerstvo obchodu minulý týden navrhlo Trumpovi několik možností, jak omezit dovoz výrobků ocelářského a hliníkárenského průmyslu. Varianty sahají od globálních sazeb na všechny výrobky ze všech zemí až po kvóty, které by vycházely z předchozích dodávek do USA.

Očekává se, že Trump o možném omezení dovozu oceli do Spojených států rozhodne do 11. dubna. "Dali jsme americké vládě na nejvyšší úrovni jasně najevo, že by nás opatření týkající se průmyslu EU hluboce znepokojila," uvedl dnes Junckerův mluvčí.