Evropský parlament podpořil vytvoření zdravotní databáze EU, má usnadnit péči v zahraničí

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: ČTK

Obyvatelé Evropské unie by měli mít jednotný přístup ke svým zdravotním údajům v jakékoli členské zemi, kde budou potřebovat lékařskou péči. Ve středu se na tom shodli poslanci Evropského parlamentu, kteří schválili parlamentní pozici k návrhu na zřízení celounijní databáze zdravotních informací. Poslanci se v návrhu snažili rozptýlit obavy kritiků, že systém umožní zneužívání citlivých dat. O konečné podobě pravidel budou příští rok vyjednávat s členskými státy.

Evropský prostor pro zdravotní data, jak loni pojmenovala navrženou databázi Evropská komise, má obsahovat souhrnné informace o pacientově zdraví, recepty, snímky či výsledky laboratorních testů. Přístup k nim by měli mít pacienti i jejich ošetřující lékaři v různých zemích. To může podle komise přinést mimo jiné efektivnější lékařskou péči při zahraničních dovolených či pracovních cestách.

Prostor má také umožnit sdílení souhrnných dat, například údajů o častých příčinách nemocí, nárocích na lékařskou péči či platbách za ni nebo dalších informací z veřejných zdravotnických registrů.

Poslanci schválili návrh výraznou většinou 516 hlasů, 95 jich bylo proti a 20 se hlasování zdrželo. Řada kritiků se během předchozích debat obávala, že systém bude zranitelný a umožní zneužití osobních informací. .

„Do textu jsme zahrnuli významná posílení týkající se ochrany citlivých osobních údajů,“ prohlásila zpravodajka návrhu Annalisa Tardinová z nacionalistické frakce Identita a demokracie. Pravidla podle ní vyvažují potřeby léčby či výzkumu a ochranu soukromí občanů. Ti mají mít podle poslanců právo odmítnout využití svých údajů v případech, s nimiž nebudou souhlasit. To se týká například výzkumu, pro jehož účely má databáze rovněž sloužit.

Pokud se Evropský parlament dohodne na konečném znění normy se členskými státy, unijní země budou mít povinnost zřídit lidem přístup k datům na platformě MyHealth@EU, která dosud obecně informuje o možnostech přeshraniční zdravotní péče v sedmadvacítce unijních zemí.