Evropský parlament si zvolí svého předsedu bez ohledu na výsledek mimořádného summitu EU

Jednání o novém předsedovi Evropské komise se protahují: předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani

Jednání o novém předsedovi Evropské komise se protahují: předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani Zdroj: ČTK

Zasedání Evropského parlamentu, poprvé v novém obsazení po květnových volbách.
Antonio Tajani
3
Fotogalerie

Evropský parlament zvolí svého nového předsedu podle původního plánu ve středu, a to bez ohledu na výsledek úterního summitu Evropské unie. Oznámil to v úterý šéf dosavadního EP Antonio Tajani, který zahájil ustavující schůzi nového parlamentu vzešlého z květnových voleb. Nově zvolení europoslanci do úterního večera rozhodnou o nominacích, některé frakce již své zástupce vybraly.

Do výběru uchazečů by mohl výrazně promluvit výsledek schůzky lídrů unijních zemí, kteří v Bruselu jednají od neděle. Pokud se prezidenti a premiéři členských států EU shodnou na osobě budoucího šéfa Evropské komise, který bude mít většinovou podporu parlamentu, bude dohoda patrně počítat i se jménem příštího předsedy EP. Současný vývoj údajně směřuje podle diplomatů k tomu, že by summit mohl podpořit do čela parlamentu bulharského socialistického poslance Sergeje Staniševa.

Tajani na úvod schůze EP oznámil, že volba předsedy začne ve středu v 9 hodin. Poslanci tak zvolí nové vedení bez ohledu na to, zda se unijním politikům v Bruselu podaří najít ohledně obsazení vrcholných pozic kompromis či ne. Parlament ovšem o tři hodiny odložil původně plánovanou uzávěrku seznamu předsednických kandidátů, jejíž nový termín je úterních 22. hodina.

Není však zdaleka jisté, zda poslanci zástupce druhé nejsilnější frakce Staniševa do čela EP zvolí. Ani v případě dohody s nejsilnějšími lidovci nemají tyto dvě skupiny nadpoloviční většinu hlasů a jsou odkázány na podporu posílených liberálů či zelených. Právě jména jejich zástupců, bývalého šéfa liberální frakce Guye Verhofstadta či současné spolupředsedkyně skupiny zelených Sky Kellerové, se ve Štrasburku skloňují v souvislosti s předsednickým postem nejčastěji.

Německá politička během úterního briefingu potvrdila, že jí strana nominovala pro středeční volbu. Zároveň v narážce na bruselský summit odmítla, že by měl parlament s volbou "čekat na někoho jiného, zvláště ne na nějaké vlády zasedající někde". "Myslíme si, že Evropský parlament by si měl zvolit svého předsedu nezávisle. Jsme jedinou přímo volenou institucí v EU," prohlásila Kellerová. Jako další z kandidátek na vedoucí parlamentní post se v úterý prezentovala Španělka Sira Regová, kterou nominovala levicová frakce GUE/NGL.

Evropský parlament má ve svém devátém pětiletém funkčním období 751 poslanců, z nichž více než 60 procent jsou nováčci. Tři pětiny členů EP tvoří muži a 40 procent křesel připadlo ženám. Do parlamentních lavic zasedli zástupci 190 politických stran.

Ustavující schůze se v úterý nezúčastnila trojice katalánských separatistických europoslanců. Carles Puigdemont, Oriol Junqueras a Antoni Comín si kvůli obavám z uvěznění nevyzvedli v Madridu své poslanecké pověření a vedení EP jim neumožnilo dostavit se na schůzi. To vyvolalo protesty některých poslanců v sále, kteří požadovali jejich vpuštění do budovy, na což Tajani nereagoval.