Evropský parlament tlačí na Brity, aby rychle odešli z EU

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku

Hlasování Evropského parlamentu ve Štrasburku Zdroj: ctk/ap

Čtyři velké frakce v Evropském parlamentu chtějí vyzvat britskou vládu, aby už v úterý zahájila jednání o vystoupení z unie, tvrdí německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Usnesení navržené lidovci, sociálními demokraty, liberály a zelenými by měl parlament schválit v úterý na mimořádném jednání k výsledkům britského referenda o vystoupení z osmadvacítky.

Podle návrhu usnesení je brzký začátek procesu vystoupení z unie nezbytný, aby se zabránilo škodlivé nejistotě a ochránila se integrita unie. Frakce dále zdůrazňují, že není možné vyjednat nové vztahy Británie k unii před ukončením procesu jejího vystoupení. Britský premiér David Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců brexitu v referendu skončí k říjnu v premiérské funkci. Dal také najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl až jeho nástupce.

Evropským představitelům se ale takový odklad nelíbí - například šestice ministrů zahraničí zakládajících zemí evropských společenství se v sobotu na schůzce v Berlíně shodla na tom, že jednání musí začít co nejdřív. Německá kancléřka Angela Merkelová se naproti tomu domnívá, že případný drobný odklad nebude velkým problémem.

Šéf jejího úřadu Peter Altmaier dnes německému rozhlasu řekl, že nemá zatím vůbec žádné náznaky toho, že by Britové už v úterý chtěli spustit proces vystoupení z unie. Očekává spíše, že se tak stane v řádu týdnů nebo měsíců. Později Altmaier ve vyjádření pro deníky německé mediální skupiny RND uvedl, že britští politici by měli dostat šanci znovu se zamyslet nad důsledky případného odchodu země z EU, který by podle něj byl obrovským zlomem. Británie by se samozřejmě v budoucnu mohla rozhodnout znovu požádat o členství v EU, taková procedura by ale byla velmi dlouhá.

Britský ministr zahraničí: Británii nic nenutí hned zahájit odchod z EU
Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda Londýn nic nenutí k tomu, aby okamžitě aktivoval článek 50 unijní smlouvy, který se týká vystoupení z Evropské unie. Řekl to v rozhovoru, který poskytl televizi ITV v souvislosti se čtvrtečním referendem, v němž se většina hlasujících Britů vyslovila pro odchod z EU.

„Nic nás nenutí, abychom aktivovali článek 50 v nějaké konkrétní době,“ uvedl Hammond. „Premiér (David Cameron) jasně řekl, že toto bude rozhodnutí, které učiní nový ministerský předseda po převzetí moci,“ dodal.