Exmluvčí britského premiéra zatčen kvůli kauze s odposlechy

David Cameron podle svých slov převezme plnou odpovědnost za to, že s Coulsonem spolupracoval.

David Cameron podle svých slov převezme plnou odpovědnost za to, že s Coulsonem spolupracoval. Zdroj: CTK/AP

Policie dnes zatkla Andyho Coulsona, bývalého mluvčího britského ministerského předsedy Davida Camerona. Coulson je vyšetřován kvůli odposlechům, které praktikoval bulvární list News of the World (NoW). Dnes byl také znovu zatčen bývalý reportér NoW Clive Goodman, jehož odposlechy stály před šesti lety u zrodu celé aféry.

Coulson byl šéfredaktorem bulvárního nedělníku v letech 2003 až 2007, kdy skandál propukl poprvé. Cameron dnes na tiskové konferenci řekl, že mu dal druhou šanci, když ho hned v roce 2007 přijal nejprve jako svého hlavního mediálního poradce a po vyhraných volbách loni v květnu jako ředitele komunikace na Downing Street. Pod tlakem rostoucího skandálu Coulson z této funkce letos v lednu odstoupil.

„Druhá šance nefungovala a Andy Coulson musel znovu rezignovat,“ prohlásil Cameron. Zároveň řekl, že také přijímá „plnou odpovědnost“ za to, že ho přijal.

Mluvčí policie dnes sdělil, že třiačtyřicetiletý Coulson byl zatčen kvůli podezření ze spiknutí s cílem odposlouchávat komunikaci a korumpovat. Tento týden se také objevily informace, že Coulson jako šéfredaktor NoW přinejmenším věděl o tom, že se policistům ilegálně vyplácely vysoké částky za informace. Před soudem, kde loni vypovídal v jiné souvislosti, to pod přísahou popřel.

Dnes časně ráno byl také zadržen bývalý královský zpravodaj NoW Clive Goodman, který strávil v roce 2007 čtyři měsíce ve vězení kvůli tomu, že nechal odposlouchávat hlasové schránky členů královské rodiny a jejího personálu.

Tato aféra stála Coulsona místo šéfa NoW. Týdeník tvrdil, že šlo o izolovaný případ, o kterém nevěděl a za nějž přijal odpovědnost automaticky šéfredaktor.

Goodman je tentokrát vyšetřován kvůli korupci, tedy také za údajné platby policistům za informace. Policie prohledává jeho dům v jižním Londýně. Podle britských médií policisté dnes v poledne začali prohledávat také Coulsonův dům.

News of the World vyjdou v neděli naposledy poté, co jejich zrušení včera nečekaně oznámil James Murdoch, syn tiskového magnáta Ruperta Murdocha, kterému list patří. V posledním čísle chtěl Murdoch nabídnout zdarma reklamní místo charitativním organizacím. Podle listu The Guardian to ale řada z nich odmítla, včetně tak známých skupin, jako je Armáda spásy.