Exšéf Porsche prý při pokusu o převzetí Volkswagenu klamal investory

Bývalý šéf Porsche Wendelin Wiedeking

Bývalý šéf Porsche Wendelin Wiedeking Zdroj: profimedia.cz

Bývalí šéfové výrobce sportovních vozů Porsche během neúspěšné snahy o převzetí automobilky Volkswagen oklamali investory. Tvrdí to německá prokuratura, která dnes dva z nich obvinila.

Bývalý generální ředitel Porsche Wendelin Wiedeking a finanční ředitel Holger Härter podle prokuratury tajili svou snahu o převzetí kontroly nad Volkswagenem a své skutečné záměry zveřejnili příliš pozdě. Podle obhájců jsou však tato obvinění neopodstatněná. Soud nyní musí rozhodnout o tom, zda žalobu připustí a zahájí proces.

Řada investorů v Německu i Spojených státech tvrdí, že Porsche v roce 2008 maskovalo své plány na převzetí Volkswagenu a potají zvyšovalo svůj podíl v podniku. Ještě v březnu 2008 společnost Porsche odmítala spekulace o záměru převzít Volkswagen. O sedm měsíců později však oznámila, že kontroluje 42,6 procenta akcií VW a vlastní opce na koupi dalších 31,5 procenta.

Porsche se při snaze o převzetí Volkswagenu značně zadlužilo. Podniky si proto poté vyměnily role. Letos v létě se Volkswagen dohodl na získání plné kontroly nad Porsche. Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a jeho součástí je rovněž Škoda Auto.