Farmaceutický gigant GSK dostal v Číně rekordní pokutu

GSK, GlaxoSmithKline Vaccines

GSK, GlaxoSmithKline Vaccines Zdroj: GSK

Čínský soud vyměřil britské farmaceutické společnosti GlaxoSmithKline rekordní pokutu tři miliardy jüanů (10,4 miliardy korun) za to, že uplácela lékaře, aby používali její léky. Soud také poslal do vězení několik představitelů firmy, včetně bývalého šéfa čínské odbočky Marka Reillyho, informovala státní agentura Nová Čína.

Úřady Reillyho vinily z toho, že provozoval „rozsáhlou úplatkářskou síť“ a nutil obchodní zástupce, aby platili lékařům, zástupcům nemocnic a zdravotním institucím za používání výrobků jeho firmy.

Soudní proces ve městě Čchang-ša na jihovýchodě země trval jeden den a soud verdikt vynesl za zavřenými dveřmi. Reilly a další představitelé byli odsouzeni k trestům odnětí svobody od dvou do čtyř let. Podle zdrojů obeznámených s případem bude Brit Reilly vypovězen ze země a do čínského vězení nepůjde, uvedla agentura Reuters. Podle serveru BBC dostal Reilly podmíněný trest tři roky vězení.

Tři miliardy jüanů na úplatky

Páteční rozsudek je vyvrcholením vyšetřování GSK v Číně. Tamní úřady o něm poprvé informovaly loni v červenci. Policie tehdy uvedla, že firma předala až tři miliardy jüanů dalším stranám, aby usnadnila uplácení lékařů a úředníků.

GSK podle agentury AP uvedla, že činnost její čínské součásti byla v jasném rozporu s firemními postupy řízení a dodržování zákonů. Pokutu prý zaplatí, změní systém pobídek pro zaměstnance a výrazně upraví způsob zajišťování kontaktů s pracovníky ve zdravotnictví.

Kauza GSK je v Číně největším korupčním skandálem od roku 2009, který se týká zahraničních společností. Soud v Šanghaji tehdy odsoudil čtyři zaměstnance nadnárodního těžebního koncernu Rio Tinto za braní úplatků a krádež obchodních tajemství do vězení na sedm až 14 let.