Favoritem rumunských voleb je Ponta

Premiér Viktor Ponta (vpravo)

Premiér Viktor Ponta (vpravo) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Latvian Foreign Ministry via Flickr

V Rumunsku končí éra tvrdých soubojů mezi prezidentem Traianem Baseskem a premiérem Viktorem Pontou, které přispívaly k politické nestabilitě v zemi. Ponta má velkou šanci zvítězit v prezidentských volbách, jejichž první kolo se uskuteční v neděli. Baseskovi už ústava kandidovat neumožnuje.

Sociálnědemokratický předseda vlády v průzkumech dosahuje čtyřicetiprocentní podpory a hýří sebevědomím. Popularitě se v zemi těší především díky tomu, že se odklonil od politiky škrtů předešlé vlády.

„Obnovil všechno, co bylo zrušeno. Zvýšil příspěvky na děti z 42 lei na 84, navrátil lidem penze, snížil DPH na chleba, to vše jsou dobré věci,“ pochvaloval si premiéra podle Reuters šedesátiletý Ion Paun z jihu země.

Rumuni doufají, že konec složitého soužití Ponta – Basescu nastartuje potřebné reformy, hlavně ve státní správě. Někteří ale mají z Pontova vítězství obavy. V minulosti totiž čelil nařčením, že se pokouší ohrozit nezávislost ústavního soudu. Soudci si dokonce stěžovali v Bruselu.

Předvolební útoky
Rumunský prezident Traian Basescu ve volbách podporuje bývalou ministryni turistiky Elenu Udreavovou, která však nemá velkou šanci na postup. Očekává se, že získá zhruba sedm procent hlasů. Basescu se přitom na poslední chvíli snaží ještě co nejvíce uškodit svému dlouholetému rivalovi Victoru Pontovi. V půlce října ho obvinil z toho, že byl špionem v době, kdy pracoval jako prokurátor. Ponta zase tvrdí, že Basescu a Udreaová jsou zapleteni do finančního skandálu s nákupem výpočetní techniky pro školy z roku 2009.

Premiér navíc často kritizuje speciální orgán pro vyšetřování korupce, který stíhá několik jeho spojenců. Někteří analytici se proto domnívají, že bude v případě zvolení do chodu justice co nejvíce zasahovat. Funkce prezidenta mu umožňuje jmenovat soudce i prokurátory. Novinář Mircea Marian ho přirovnává k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. „Mám obavu, že chce kontrolovat všechno včetně médií,“ řekl.

Jenže Pontovi odpůrci jsou roztříštění. Nejsilnější z nich je starosta sedmihradské Sibině a etnický Němec Klaus Iohannis. Jeho hlavní vizitkou je prosperita města, přitažlivého pro turisty i investory. Na premiéra ztrácí asi deset procent hlasů.

Podle expertů přesto může překvapit. „Bitva bude velmi těsná. Iohannis má také šanci, pokud premiér začne dělat chyby,“ míní Marian. „Ponta může být poražen, půjdou-li hlasovat nerozhodnutí voliči, nebo pokud se pro druhé kolo vytvoří silná koalice podporující Iohannise, řekl serveru BalkanInsight politolog Radu Magdin. Očekává se však, že účast bude poměrně nízká, zhruba kolem padesáti procent.