FBI mohla střelbě ve floridské škole zabránit, měla informace o podezřelém chování mladého střelce

Policie zadržela muže, který odpovídá popisu podezřelého, počet obětí střelby je zatím nejasný

Policie zadržela muže, který odpovídá popisu podezřelého, počet obětí střelby je zatím nejasný Zdroj: Reuters

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dnes přiznal pochybení v případě masakru na floridské střední škole. V lednu dostali jeho agenti tip, že vyhozený student Nikolas Cruz shromažďuje zbraně a chce zabíjet lidi. Úřad však nedodržel stanovený postup a neposlal informaci do pobočky v Miami, vyplývá z dnešního prohlášení FBI.

Podle agentury AP federální policii na Cruze upozornil člověk z jeho blízkého okolí, který se obával, že by devatenáctiletý mladík mohl zaútočit ve škole. Popsal jeho nevyzpytatelné změny chování a upozornil na příspěvky na sociálních sítích, kde Cruz hovořil o touze zabíjet.

"Podle zavedených postupů informace poskytnutá volajícím měla být vyhodnocena jako potenciální hrozba na životech. Informace měla být odeslána úřadovně FBI v Miami, kde by byly podniknuty odpovídající vyšetřovací kroky. Zjistili jsme, že tyto postupy nebyly dodrženy," uvedl dnes úřad.

Cruz ve středu postřílel na střední škole ve městě Parkland 17 lidí, většinou dětí.

FBI dostala jiné avízo spojené s mladíkem již loni. V textovém příspěvku k videu zveřejněnému na internetu Cruz pod svým jménem prohlašoval, že bude "profesionálním školním střelcem". Pracovníci úřadu ho však nedokázali vypátrat a upozornění odložili.