FBI vyšetřuje, zda někdo hacknul servery Demokratické strany

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: CTK

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje skandál s údajným hackerským útokem, který vedl ke zveřejnění elektronické korespondence vedení Demokratické strany. Zveřejněné e-maily naznačují, že vedení strany stranilo během primárek Hillary Clintonové.

Skandál propukl o víkendu po pátečním zveřejnění souboru e-mailů na serveru WikiLeaks. Přestože pošta většinou obsahovala běžné informace o stranické agendě, část e-mailů údajně naznačovala, že vedení demokratů dávalo v primárkách přednost Clintonové před jejím soupeřem Berniem Sandersem. Kvůli aféře podala demisi předsedkyně demokratů Debbie Wassermanová Schultzová.

Šéf volební kampaně Clintonové John Podesta na zveřejnění e-mailů reagoval prohlášením, že za skandálem stojí ruské zpravodajské služby, které chtějí ve volební kampani pomoci republikánům. Jejich prezidentský kandidát Donald Trump dnes obvinění odmítl jako „směšné“.

FBI uvedla, že vyšetřuje „povahu a rozsah“ hackerského útoku na servery Demokratické strany. „Útok takové povahy bereme velmi vážně a budeme pokračovat ve vyšetřování a postihu těch, kdo ohrožují kybernetický prostor,“ konstatoval vyšetřovací úřad v prohlášení.

Na nominačním sjezdu demokratů, který začíná dnes večer SELČ, se pravděpodobně o aféře bude hojně diskutovat. Protesty proti postupu vedení demokratů se připravují i ve Filadelfii, kde se konference koná. Demonstranti se shromažďují u mostu v sousedním městě Camden, který vede přes řeku Delaweare do Filadelfie. Podle AP se chystají k pochodu s cílem dosáhnout toho, aby sjezd za prezidentského kandidáta vyhlásil Sanderse. Pokud se tak nestane, hodlají prý založit novou politickou stranu.