FC Barcelona má utrum s přestupy

FC Barcelona

FC Barcelona Zdroj: ctk/AP

Ligový fotbalový klub z katalánské metropole si tak dlouho zahrával s ohněm, až sám pohořel. FC Barcelona v letech 2009 až 2013 hned několikrát porušila přísná pravidla, která platí pro nákupy hráčů do osmnácti let. Mezinárodní fotbalová asociace FIFA jí za to teď potrestala zastavením přestupů na dvě období. Přidala k tomu pokutu 370 tisíc eur, tedy přes deset milionů korun.

Pokud Barcelona neuspěje s odvoláním, nebude smět přivést do klubu nové hráče v letním ani v příštím zimním přestupovém období. Znovu posílit by mohla až v létě 2015.

Jinak řečeno, nesměla by teď přibrat chorvatského útočníka Haliloviće, za kterého už dokonce částečně zaplatila. Podmínky FIFA, jež musejí kluby dodržet, chtějí-li přivést hráče mladšího osmnácti let, znesnadňují především transfery hráčů ze zahraničí, které chce fotbalová asociace omezit. Podle ní by totiž měli mladí hráči vyrůstat ve své vlasti, nikoli v cizí zemi. Proto jsou přestupy hráčů do osmnácti let zakázány a mohou být povoleny jen výjimečně poté, co je schválí speciální komise FIFA.

Potrestáním Barcelony může asociace výrazně ovlivnit nejen přestupový trh, ale také příští ročník španělské ligové soutěže i Ligy mistrů. Brankář Barcelony Victor Valdés totiž před časem oznámil, že v létě tým opustí. A náhrada za něj teď není. Problém vyvolá také ztráta kapitána Carlose Puyola, který v týmu rovněž po této sezoně skončí.

Hlavní potíž ale spočívá v tom, že katalánský celek měl v létě dostat posilu v podobě mladého chorvatského útočníka z Dinama Záhřeb Alena Haliloviće. Ne nadarmo se muž přezdívá „nový Messi“. Barcelona za něj již zaplatila přes dva miliony eur a blíže neurčenou částku měla doplatit při přestupu. Ten se teď patrně konat nebude.

Španělský tým sice na rozdíl od jiných příliš neutrácí, ale a n i tak nejsou částky vynaložené na přestupy zanedbatelné. Loni Barcelona utratila přes sedmdesát milionů eur. Největším úlovkem byl Brazilec Neymar da Silva Santos Júnior, jehož vykoupila ze Santosu za padesát milionů eur.