Fed: Ekonomika USA pokračuje v růstu, levná ropa pomáhá spotřebě

Janet Yellenova FED

Janet Yellenova FED Zdroj: ctk

Americká ekonomika v květnu a červnu pokračovala v mírném růstu. Nízké ceny ropy pomohly zvýšit spotřebitelské výdaje, zároveň však měly negativní dopady na aktivitu v energetickém sektoru. V pravidelné situační zprávě nazvané Béžová kniha, která mapuje vývoj ekonomiky, to uvedla americká centrální banka (Fed).

Útlum v energetickém sektoru podle Fedu pocítil i strojírenský průmysl, který zaznamenal slabší poptávku po těžebních zařízeních ze strany ropných a plynárenských společností.

Zaměstnanost se ve většině odvětví zvyšovala nebo alespoň držela na stejné úrovni. Objevily se nicméně zprávy o propouštění ve zpracovatelském a energetickém sektoru. Šéfka Fedu Janet Yellenová v dnešním projevu před sněmovním výborem pro finanční služby uvedla, že příznivý vývoj ekonomiky Spojených států by neměly ohrozit ani problémy v zahraničí, například v Řecku a Číně.

Yellenová upozornila, že registruje řadu známek hospodářského oživení po útlumu v zimních měsících. Potvrdila také, že Fed vzhledem k příznivým vyhlídkám ekonomiky pravděpodobně ještě během letošního roku zahájí zvyšovaní úrokových sazeb, možná už v září. Mezinárodní měnový fond (MMF) nicméně tento měsíc snížil odhad letošního růstu americké ekonomiky na 2,5 procenta z dříve předpokládaných 3,1 procenta. V příštím roce počítá MMF s tříprocentním růstem.