Fed naplnil očekávání, základní úrokovou sazbu zvýšil o čtvrt procentního bodu

Jerome Powell, právník, předseda Federálního rezervního systému USA

Jerome Powell, právník, předseda Federálního rezervního systému USA Zdroj: ČTK

Šéf Fed Jerome Powell
2
Fotogalerie

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na závěr dvoudenního zasedání podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 4,75 procenta až pět procent. Uvedla to agentura Reuters. Banka zároveň uvedla, že je blízko pozastavení dalšího zvyšování nákladů na úvěry v souvislosti s nedávnými otřesy na finančních trzích po pádu dvou amerických bank.

Fed se zvyšováním úroků snaží zpomalit inflaci, která v únoru činila šest procent. Růst úroků má snížit výdaje za zboží a služby a dostat inflaci zpět k dvouprocentnímu cíli.

Aktualizované projekce ukazují, že deset z 18 členů měnového výboru očekává další zvýšení úroků o čtvrt procentního bodu do konce roku. Posunem, způsobeným nečekaným krachem bank Silicon Valley Bank a Signature v tomto měsíci, však je, že Fed v nejnovějším prohlášení neuvádí, že bude pravděpodobně vhodné „pokračující zvyšování“.

Fed v prohlášení uvedl, že bankovní systém USA je zdravý a odolný, ale také poznamenal, že nedávné napětí v bankovním sektoru pravděpodobně zpřísní podmínky pro poskytování úvěrů domácnostem a podnikům a bude mít dopad na ekonomickou aktivitu, najímání nových zaměstnanců a inflaci.

„Myslí si, že mají k dispozici nástroje, aby zvládli otřesy v bankovním systému,“ řekl hlavní ekonom Wells Fargo Jay Bryson pro Bloomberg. „Určitě existuje riziko, že by to mohlo být špatné rozhodnutí.“

VIDEO: Bytová krize. Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy?

Video placeholde
• Videohub

Powell během středeční tiskové konference opakovaně projevil nejistotu ohledně vedlejších účinků problémů v bankovním sektoru. Podělil se také o svůj dojem z rychlosti, s jakou se události vyvíjely na Silicon Valley Bank.

Přírůstek pracovních míst je podle Fedu robustní a podle nového výhledu by míra nezaměstnanosti měla do konce roku vzrůst na 4,5 procenta, což je o 0,1 procentního bodu méně, než uváděla prosincová prognóza banky. Výhled ekonomického růstu Fed snížil na 0,4 procenta z předchozího 0,5 procenta. Inflace by se do konce roku měla snížit na 3,3 procenta. V prosinci Fed čekal do konce letošního roku inflaci 3,1 procenta.

Výsledek dvoudenního zasedání znamená náhlou změnu strategie centrální banky. Ještě před dvěma týdny šéf Fedu Jerome Powell v Kongresu vypověděl, že vyšší než očekávaná inflace pravděpodobně donutí Fed zvýšit úrokové sazby výše a rychleji, než se očekávalo, upozornila agentura Reuters.