Fed se nechystá pustit měnové kohouty

Dluhopisy USA

Dluhopisy USA Zdroj: profimedia.cz

Podle nejnovější Béžové knihy americké centrální banky (Fed) se americké ekonomice v letošním roce daří. „Průmyslová aktivita se zvyšuje, rostou maloobchodní tržby, prodej domů i počet pracovních míst,“ stojí v novém vydání Béžové knihy, kterou Fed vydává osmkrát do roka a nikdy neobsahuje konkrétní čísla, jen obecné slovní formulace.

Protože se ekonomice daří, šéf Fedu Ben Bernanke ve svém projevu nezmínil jediný náznak toho, že by centrální banka zvažovala další kolo takzvaného kvantitativního uvolňování. Současné nízké sazby však centrální banka hodlá držet i nadále, nedávno uvedla, že pravděpodobně až do konce roku 2014. „Uvolněné nastavení měnové politiky je stále na místě nejen proto, že trh práce je vzdálen normálu,“ uvedl Bernanke ve svém pravidelném projevu v americkém Kongresu, kde se americkým zákonodárcům zpovídá dvakrát do roka.

Žádný náznak dalšího kola tištění levných peněz nejvíce odnesly cenné kovy. Zlato bezprostředně po projevu Bernankeho oslabilo o 5,5 procenta z 1790 na 1688 dolarů za troyskou unci, včera korigovalo na zpět hladinu 1720 dolarů. Stříbro, jehož cena od začátku ledna vzrostla o 30 procent, oslabilo o 6,6 procenta. „Investoři do zlata se obávají, že s každým náznakem toho, že třetí kolo kvantitativního uvolňování nebude, padá jeho cena. A šance na další kvantitativní uvolňování se zmenšují s každým měsícem, jak se ekonomická data zlepšují,“ uvedl pro Bloomberg Tom Kendall, analytik cenných kovů z londýnské pobočky banky Credit Suisse. Oslaboval také americký dolar, který se včera propadl až na 1,335 dolaru za euro.

Akcie se včera po vlažném začátku dostaly do plusu. Pražská burza přidala 0,65 procenta, německé akcie téměř jedno procento. Americké akcie otevřely také v zeleném. Index S&P o 0,32 procenta a Dow Jones o 0,17 procenta výše oproti středečnímu uzavření.