Fico: Chceme summit o uprchlících, proti kvótám budeme hlasovat i sami

Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: CTK

Slovensko žádá svolání mimořádného summitu Evropské unie, který by rozhodl o dalším postupu při řešení migrační krize. Novinářům to dnes řekl slovenský premiér Robert Fico. Zopakoval, že Bratislava by na vrcholné schůzce představitelů členských zemí evropské osmadvacítky byla proti přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót. Podle Fica bude Slovensko zadržovat migranty, kteří nelegálně vstoupí na slovenské území.

„Budeme žádat svolání summitu. Tento summit by měl definitivně rozhodnout o dalším postupu. Na tento summit pojedu s mandátem v žádném případě nesouhlasit s povinnými kvótami i v případě, že bychom v této věci měli zůstat sami,“ řekl Fico.

Dodal, že 90 procent běženců jsou migranti, kteří chtějí do EU z ekonomických důvodů a nikoliv z důvodu, že prchají před válkou. Slovensko prý také není cílovou zemí uprchlíků, kteří podle Fica směřují zejména do Německa, které je „zve s otevřenou náručí“.

Zatímco na summitu mají prezidenti či premiéři zemí EU možnost návrh vetovat, při jednání ministrů členských států EU stačí k prosazení návrhu v případě hlasování takzvaná kvalifikovaná většina.O migrační krizi v pondělí jednali ministři vnitra zemí EU, v otázce přerozdělování žadatelů o azyl mezi jednotlivé země EU na základě kvót se neshodli. Kromě Slovenska se proti povinným kvótám postavili kromě jiných i další země visegrádské skupiny, do které patří také Česká republika.

Pravda na summitu

„Pokud jde o největší humanitární krizi od konce druhé světové války, nikdo nechce summit svolat. Vědí, že na summitu nedokážou prosadit myšlenku povinných kvót, protože tam se rozhoduje jednomyslně. Na summitu by se dostala do popředí pravda, že někdo podporuje občanskou válku v Sýrii, jsou to mnohé členské státy Evropské unie, dále pravda o tom, co se stalo v Libyi, kdo bombardoval Libyi, kdo zlikvidoval tamní režim,“ uvedl Fico. Ke svolání summitu ovšem dnes vyzvala německá kancléřka Angela Merkelová spolu s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem.

Fico také uvedl, že Slovensko bude zadržovat uprchlíky, kteří protiprávně vstoupí do země. Ministr vnitra Robert Kaliňák dodal, že v noci na dnešek slovenští policisté zadrželi tři skupiny migrantů, dohromady zhruba čtyři desítky lidí, a tři převaděče. Slovensko v pondělí ohlásilo zpřísnění ostrahy svých hranic s Maďarskem a Rakouskem a zavedení namátkových kontrol vozidel, které projíždějí přes hraniční přechody s těmito státy.

Slovenský premiér také odmítl návrhy, aby zemím, které odmítají běžence, byly kráceny peníze z evropských fondů. „To, že nesouhlasíme s povinnými kvótami, neznamená, že nás někdo bude vydírat nebo vyhrožovat penězi ze strukturálních fondů. Ty nemají nic společného s migrační krizí. Ještě nikdy se nestalo, aby někdo byl v Evropské unii trestán za vlastní názor,“ řekl Fico.