Fico: Dohoda EU s Tureckem pomůže omezit příliv migrantů

Slovenský premiér Robert Fico na summitu EU ve Valettě

Slovenský premiér Robert Fico na summitu EU ve Valettě Zdroj: ctk/ap

Dohoda s Tureckem o řešení migrační krize pomůže omezit stávající vlnu uprchlíků, které čelí Evropská unie. Slovensko podporuje vízovou liberalizaci mezi unií a Tureckem poté, co Ankara splní určité podmínky, řekl slovenský premiér Robert Fico před nedělním summitem evropských států s Tureckem.

„Turecko je země, na jejímž území se nachází více než 2,2 milionu uprchlíků, z nichž velká část směřuje do Evropy. Nemáme asi lepší nástroj na omezení migračních toků, než se dohodnout s touto velkou zemí,“ uvedl dnes Fico.

Evropská unie v polovině měsíce potvrdila záměr pomoci Turkům zvládat situaci s uprchlíky na jejich území třemi miliardami eur (asi 81 miliard korun) už od počátku příštího roku. Na Slovensko by z této částky připadlo na příští dva roky 13 milionů eur. Turecko podle Fica vyčíslilo, že na migranty dosud utratilo 7,5 miliardy eur.

Velká příležitost

„Je pochopitelné, že Turecko vzalo tento příběh jako velkou příležitost. Turecko má kromě peněz i jiná očekávání. Především je to proces vízové liberalizace. Rozumný proces vízové liberalizace by podpořit šlo, ale až po splnění podmínek ze strany Turecka, tedy implementaci akčního plánu (ohledně migrační krize) a plnění readmisní dohody,“ řekl Fico před poslanci výboru pro evropské záležitosti parlamentu.

Slovensko obecně podporuje vstup dalších zemí do Evropské unie, Turecko je dlouholetým kandidátem na členství. „My jsme vždy tvrdili, že když země projeví zájem, musí splnit všechny podmínky. Tento proces (s Tureckem) může získat na dynamice, ale neočekávám, že v krátké době by mohlo dojít k zásadním posunům,“ uvedl.

Evropská komise ve své zprávě o postupu kandidátských zemí v přípravě na členství Turecko kritizovala. Kromě nedostatků v oblastech jako je svoboda slova, či nezávislost soudnictví poukazuje zpráva také na sílící autoritářské tendence Recepa Tayyipa Erdogana.