Fico drží tradici, první zahraničí cesta povede do Prahy

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Slovenský premiér Robert Fico přijede 14. dubna do Prahy, uvedl na twitteru šéf české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Půjde o první zahraniční cestu slovenského ministerského předsedy po znovujmenování do funkce. Fico nyní stojí v čele koaliční vlády složené ze čtyř stran.

„Dobrá česko-slovenská tradice pokračuje. Na první zahraniční cestu po svém jmenování přijede slovenský premiér Robert Fico 14. dubna do Prahy,“ uvedl Sobotka na sociální síti. Také on tradici dodržel a na svou první zahraniční cestu směřoval na Slovensko.

„Během návštěvy budou premiéři diskutovat například o aktuálních evropských otázkách, posilování přeshraniční dopravní infrastruktury či o středoevropské regionální spolupráci. Jedním z bodů bude také příprava Česko-slovenské výstavy u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky v roce 2018,“ uvedl k programu návštěvy úřad vlády.

Slovensko má novou vládu od března. Koalice složená z levicového Směru-sociální demokracie (Směr-SD) a trojice pravicových stran - Slovenské národní strany (SNS), Most-Híd a Sítě - vystřídala dosavadní jednobarevný kabinet Ficova Směru-SD, který byl v úřadu od roku 2012. Fico stál v čele slovenské vlády i v letech 2006 až 2010 a je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska.

Martin Čaban: Fico truchlit nemusí